Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Hotel zoeker

Harz informatie


Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Elend

Het luchtkuuroord Elend met nog geen 500 inwoners is een deel van de gemeente Oberharz am Brocken, vlakbij de voormalige grens tussen oost en west tussen Braunlage en Elbingerode. Elend is met de auto over de B 27 te bereiken. In de achttiende eeuw was hier een ijzergieterij. Elend inspireerde Von Goethe – die behalve een beroemd dichter ook een veelzijdig natuuronderzoeker was – niet alleen tot een scene in zijn toneelstuk Faust, maar ook tot een verhandeling over graniet. In 1863 sloot de ijzergieterij en werden vele inwoners werkloos. Dezen hielden zich vervolgens bezig met de bosbouw en later het toerisme. Al in 1925 mocht Elend 32.000 gasten verwelkomen.

Elend ligt aan de rand van het nationale park Tal der Kalten Bode.
De vakantiegangers die voor Elend kiezen, zijn doorgaans minnaars van rust, verre van het massatoerisme. Toch liggen er rond Elend veel wandelpaden, dat is onder meer het gevolg van zijn centrale ligging in de Oberharz. Het mooiste is wel het pad dat door het Elendsdal voert. Drie kilometer ten westen van het dorp ligt het natuurgebied Kramershai, bekend om zijn rode beuken en veenpoelen. Het herkenningsteken van Elend is de vakwerkkerk uit 1897. Dit kerkje met een oppervlak van slechts elf bij vijf meter, houten altaar en 80 zitplaatsen is de kleinste houten kerk van Duitsland. De stoomtreinen van de smalspoorweg tussen Wernigerode en Nordhausen uit 1899 stopt ook in Elend. Het natuurbad midden tussen de bossen, is een belevenis voor jong en oud. Elend is een uitstekende uitvalsbasis voor wandeltochten. Hiervandaan vertrekken paden in alle richtingen en een alternatieve route van de beroemde Hexenstieg, een langeafstandspad dwars door de Harz, doet Elend aan.

Door de hoge ligging van ruim 500 meter is Elend ’s winters sneeuwzeker. Rondom Elend kunt u kiezen uit een groot aantal goed bewegwijzerde langlaufloipes. Ook kunnen vanuit Elend uitstekend de skigebieden van Braunlage (5 km) en Schierke (3 km) bezocht worden. Deze plaatsen zijn van alle gemakken voor de wintersporters voorzien. Ook wordt in Elend ieder jaar het uit Scandinavië stammende skijöring beoefend, waarbij skiërs door honden, paarden of auto’s voortgetrokken worden.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven