Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Schierke

Schierke is een van de bekendste en aantrekkelijkste vakantieplaatsen in de Harz. Het dorp van amper 700 inwoners is sinds 2009 een deel van de gemeente Wernigerode en ligt tussen 600 en 650 meter hoogte in het dal van de Kalte Bode aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Schierke is vooral bekend als wintersportgebied. Het beschikt zelfs over een bobsleebaan.

Het gehucht Schierke heeft zich vanaf de zestiende eeuw rond een zaagmolen ontwikkeld. Door zijn ligging aan de voet van de Brocken, was Schierke sinds 1898 wel verzekerd van een goede treinverbinding, maar omdat het dorp in het grensgebied van de DDR lag, was het tussen 1961 en 1989 erg geïsoleerd. Pas daarna begon zijn ontwikkeling tot geliefd vakantieoord opnieuw. Het luchtkuuroord Schierke is het beginstation van een van de smalspoorwegen door de Harz, waarop stoomtreinen hun diensten draaien. Verder vertrekken vanuit Schierke meerdere wandelpaden in verschillende graden van moeilijkheid de Brocken op. Jaarlijks vindt in nacht van 30 april de Walpurgisnacht plaats, een van de meeste geliefde en best bezochte feesten van de Harz. In bredere kring bekend is de kruidenlikeur “Schierker Feuerstein” die nog steeds volgens een geheim recept gebrouwen wordt. Vanuit Schierke is ook goed de Wurmberg bij Braunlage te bereiken, evenals de Schierker Feuersteinklippen en de Schnarcherklippen, twee indrukwekkende rotsformaties van graniet. De goed bewegwijzerde nordic walkingpaden zijn in de winter merendeels langlaufloipen. Bovendien biedt Schierke als een van de weinige vakantieoorden in de Harz, klimtochten in de schilderachtige omgeving aan. Doordat Schierke in een dal ligt is het gebied ook bij uitstek geschikt voor mountainbikers op de hellingen aan weerszijden van het dorp. De familiewandelingen onder leiding van een gids, de zomerrodelbaan en het wildpark Christianental zijn in trek bij de liefhebbers van een actieve vakantie in de Harz.

Schierke is ook een van de meest bezochte wintersportplaatsen in de Harz. Het biedt uitstekende langlaufmogelijkheden. Het skigebied van Schierke omvat meer dan veertig kilometer aan dagelijks goed geprepareerde loipen. De grote hoogteverschillen tussen Schierke op 600 meter en de omliggende hellingen van duizend meter die borg staan voor snelle afdalingen en moeilijke stijgingen, zijn geliefd bij zowel amateurs als professionals. Op de Barenberg is er een kleine rodelbaan van 200 meter. Ten slotte kunnen schaatsliefhebbers hun hart ophalen in het openluchtstadion van Schierke. Schierke biedt voor alle gasten op het gebied van overnachtingen wat wils, met een overvloed aan hotels, pensions, vakantiehuisjes, een camping en zelfs een jeugdherberg.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven