Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Walkenried

Walkenried is de belangrijkste plaats van de gelijknamige verzamelgemeente van een kleine 2500 inwoners. Walkenried ligt, omgeven door de buurgemeenten Ellrich, Bad Sachsa, Nordhausen en Bad Lauterberg, op de zuidelijke grens van de Harz en direct aan de voormalige grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Met de auto kan Walkenried gemakkelijk over de B 243 en de B 4 bereikt worden.

Walkenried is voor het eerst in een oorkonde vermeld in 1085 en in 1127 werd het Cisterciënzersklooster gesticht. Dit klooster is tot op de dag van vandaag het beeldbepalende element van Walkenried. De monniken van het klooster veranderden het moerasland rond Walkenried in een uniek vijverlandschap, waarvan nu nog ongeveer vijftig vijvers overgebleven zijn. De hertog van Branschweig bouwde in Walkenried een jachtslot waarin tegenwoordig een pension gevestigd is. Ten tijde van de Duitse scheiding lag er tussen Walkenried en Ellrich een van de belangrijkste spoorverbindingen tussen oost en west. Middelpunt van het luchtkuuroord Walkenried is het Cisterciënzersklooster. Dit klooster kan tegenwoordig bezichtigd worden en het herbergt verschillende tentoonstellingen. In de kruisgang van het klooster worden in de zomermaanden kloosterconcerten verzorgd. In 2010 kreeg het klooster van de UNESCO de titel “Wereldcultuurerfgoed”.

Het unieke landschap en de schitterende natuur bieden een prachtige gelegenheid voor het maken van wandelingen tussen de middeleeuwse visvijvers. Bovendien liggen bij Walkenried het karstwandelpad en de Hexenstieg, twee langeafstandswandelpaden dwars door de Harz. De camping van Walkenried heeft een goed geoutilleerd zwembad met sauna. Verder zijn er in Walkenried voldoende vakantiehuisjes en pesions om onderdak te bieden aan de Harztoeristen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven