Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

De Brocken - hoogste berg in de Harz

De Brocken

De Brocken is met een hoogte van 1142 meter boven de zeespiegel de hoogste berg van Noord-Duitsland en in de Harz. Het natuurgebied Hochharz, waarin de Brocken vanaf 1937 deel van uit maakt, ligt in het Nationaal Park Harz. De Brocken wordt ook wel Blocksberg genoemd en is met vele legenden omgeven. Een uitje naar de top van de Brocken mag eigenlijk niet ontbreken in een Harz vakantie. De klim naar boven is prima te doen en daarom waarschijnlijk erg populair bij toeristen. Het dorpje Schierke is de startplaats van een bekende wandelroute naar de Brocken. Ook de Goetheweg, welke start vanuit Torfhaus is een bekende wandelroute. Naast een wandeling is een tochtje per smalspoortrein een leuke optie om de berg op te gaan. Vanuit Wernigerode vertrekken de stoomtreinen naar de Brocken.

Boven op de Brocken is de hoge opvallende zendmast te vinden. Deze mast wordt gebruikt als televisiezender. Door de ligging en hoogte van de berg fungeert deze als perfecte locatie voor zenders. Dit wist men al in de jaren 30 van de vorige eeuw toen de eerste werd geplaatst. Op één van de oudere zendmasten is later een radarinstallatie voor de Duitse luchtverkeersleiding gebouwd. Ook een weerstation is er gestationeerd .
In het Brockenhaus kan men terecht voor allerlei educatie en vermaak.
In het museumdeel is er aandacht voor de historie van de berg. In een virtuele heksenvlucht wordt u meegenomen in de mythen en sagen rondom de Brocken. De periode in de koude oorlog wordt ook ruim toegelicht.
De flora en fauna op de Brocken en in het Nationalpark worden ook toegelicht. Het extreme klimaat op de berg wordt mooi weergegeven in beeld en geluid. Buiten kunt u een rondwandeling maken op de rondwandelweg en er de Brockengarten, de eerste Duitse alpentuin bezoeken. Deze botanische alpine tuin bestaat sinds 1890 en herbergt meer dan 1800 soorten planten uit hooggebergten uit alle delen van de wereld.

Hoogste berg van de Harz

Op de Brocken heerst een extreem klimaat. Er valt tussen de 1500-1700 mm neersla. De westelijke en zuidwestelijke kanten van de Brocken ontvangen de meeste neerslag, terwijl het oosten en noordoosten droger blijven. Vanaf de Brocken is de hele Harz te overzien. Bij ideale weersomstandigheden in de lucht kan men kijken tot aan het Thüringer Woud en het Sauerland. Er worden op de Brocken weleens windsnelheden van 190 km per uur gemeten. Er komen regelmatig zeer zware stormen voor. Mede daarom ligt de top boven de boomgrens. Er heerst een alpine klimaat met korte zomers en lange strenge winters. Bijna de helft van het jaar ligt er sneeuw en ijs met temperaturen van -20 en lager gedurende de winter. De top is bijna dagelijks gehuld in nevelen van mist wat de mystieke sfeer ten goede komt. De gemiddelde jaartemperatuur komt niet boven de 3 graden uit. Het is dus verstandig u goed te kleden of minimaal warme kleding mee te nemen als u de Brocken op gaat. Ook zomers.


>> Steden en dorpen in de Harz