Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Wernigerode

Aan de noordelijke grens van de Harz ligt de stad Wernigerode aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. De stad van ruim 33.000 inwoners draagt zijn bijnaam “De bonte stad van de Harz” met trots. De vakwerkstad Wernigerode werd in de twaalfde eeuw gesticht en de stadsrechten verwierf het in 1229. De eerste vermelding in een oorkonde van Wernigerode is uit 1121. Nadat het grafelijk geslacht van de Wernigerodes was uitgestorven, werd de stad bestuurd door de graven van Stolberg. In 1847 woedde er een verwoestend brand in Wernigerode, waaraan een groot aantal vakwerkhuizen ten offer vielen. Vanaf het midden van de negentiende eeuw vestigden verschillende industrieën zich in Wernigerode en ook de eerste toeristen kwamen naar de stad.

De aanblik van Wernigerode met zijn centrum van voornamelijk vakwerkhuizen getuigt van de historie van deze stad. Het prachtige stadhuis werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw gebouwd. Het wordt gerekend tot de mooiste stadhuizen van Europa. Het kleinste huis van Wernigerode in de Kochstrasse huisvest tegenwoordig een museum. De stenen parterre van de oude munt herbergt nu een bibliotheek en het archief. Het museum voor kunst en cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw is een van de meest bezochte musea van Saksen-Anhalt. Bezienswaardig is vooral het kasteel van Wernigerode dat hoog boven de stad uittorent. Het kasteel kan bezichtigd worden en biedt de bezoeker een blik in de leefwijze van de Duitse adel en wetenswaardigheden over de graven en vorsten die ruim 800 jaar Wernigerode bestuurden. De kasteeltuin behoort tot het project “Gartenträume”. In het burgerpark van Wernigerode bevindt zich het miniatuurpark “Kleiner Harz”, waarin de glorie van de Harz in klein formaat bewonderd kan worden. Een paar kilometer ten zuidwesten van Wernigerode ligt de Ottofels, een prachtig 36 meter hoog natuurmonument. Deze rots kan met behulp van verschillende ladders beklommen worden en biedt een schitterend uitzicht over het noordelijke Harzvoorland tot aan de Brocken.

Vanuit Wernigerode vertrekt de “Harzquerbahn”, een van de smalspoorwegen dwars door de Harz waarop stoomtreinen hun diensten draaien. Vanuit Wernigerode kan ook de Brocken per spoor bereikt worden. De “Brockenbahn” rijdt tot aan het plateau van de Brocken. Wandelaars vinden in het Harzvoorland en de Harz vele goed bewegwijzerde wandelpaden. Vanwege zijn ligging is Wernigerode dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz. Wernigerode heeft een groot aantal hotels, pensions, appartementen en vakantiehuisjes. Ook kampeerders komen in Wernigerode volledig aan hun trekken, met maar liefst een keuze uit vijf campings.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven