Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Thale

De stad Thale met zo’n 18.000 inwoners ligt prominent aan het begin van een van de meest imposante dalen van geheel Duitsland, het dal van de Bode. Ten noordwesten van Thale ligt Blankenburg en in het noordoosten Quedlinburg. Thale is waarschijnlijk in de tiende eeuw ontstaan en wordt voor het eerst in 936 in een oorkonde vermeld. Hiermee behoort Thale tot de oudste nederzettingen van de regio. In de negentiende eeuw ontwikkelde Thale zich ook op toeristisch gebied; de stad bood onderdak aan beroemde Duitse dichters als Goethe, Heine en Fontane.

Over Thale aan de ingang van het Bodedal kijkt de legendarische “heksendansplaats” uit. Deze ligt op 454 meter boven het Bodedal en zou vroeger door bos- en berggodinnen bezocht zijn om er wilde feesten te houden. Een minder mystieke, maar toch wonderbaarlijke, verklaring is dat op deze plek een keer Saksen op bezems gereden zouden hebben om Frankische soldaten te verjagen. De heksendansplaats biedt een verrukkelijk uitzicht over het noordelijke Harzvoorland en kan over een steil wandelpad, maar ook met de auto en per kabelbaan bereikt worden. Op de heksendansplaats bij Thale bevinden zich een bergtheater, het Walpurgismuseum, een dierentuin, een rodelbaan voor alle seizoenen en een berghotel. Aan de uitgang van het Bodedal ligt ook nog de Rosstrappe, een meer dan 400 meter hoge granietrots tegenover de heksendansplaats. Ook de Rosstrappe kan te voet, met een stoeltjeslift en met de auto bereikt worden. Door het Bodedal liggen er vele goed bewegwijzerde wandelpaden, waaronder het langeafstandswandelpad de Harzer Hezenstieg. Thale heeft een uniek “mythewandelpad”, waarlangs moderne beeldhouwwerken tentoongesteld worden die betrekking hebben op de geschiedenis van de vroegste nederzetting van Germaanse stammen. Vlakbij Thale ligt een waterkrachtcentrale die bezocht kan worden en waar de Harztoeristen geïnformeerd worden over de techniek van het opwekken van elektriciteit met behulp van waterkracht. Aan de oever van de Bode bevindt zich een van de grootste en meest veelzijdige badinrichtingen van de hele Harz, de “Bodetaltherme”, die hele families in alle jaargetijden een onvergetelijke ervaring biedt. In Thale zelf ligt Wendhusen, het oudste klooster van Saksen-Anhalt.

Thale is uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz, want niet alleen in de stad, maar ook stroomopwaarts in het Bodedal liggen talrijke vakantieonderkomens. Deze variëren van ongeveer twintig hotels, vele pensions, vakantiehuisjes, appartementen, campings en jeugdherbergen. Het merendeel hiervan is ook in het winterseizoen ten behoeve van de wintersporters geopend. Bij veel van de hotels is de entree van de Bodetaltherme inbegrepen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven