Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Teufelsmauer

Het Harzgebergte kent een aantal bezienswaardige rotsformaties. Een ervan is de Teufelsmauer. De bijzonder vormgegeven hardzandstenen rotsen van de Teufelsmauer strekken zich over een lengte van ongeveer 20 kilometer uit tussen Ballenstedt en Blankenburg. Op meerdere plaatsen over deze lengte rijzen de rotsen op uit het Harzvoorland. Bij Ballenstedt is de Gegenstein te zien. Tussen Weddersleben en Warnstedt dienen de Königstein, de Mittelsteinen en de Papensteine zich aan. Het Hamburger Wappen is bij Timmenrode te aanschouwen. De Heidelber en de rotsformaties Großvater en Großmutter zijn tussen Timmenrode en Blankenburg te bewonderen.

Teufelsmauersteig

Dit bijzondere schouwspel in het noordelijke voorland van de Harz spreekt mensen al eeuwen aan. De bizarre rotsformaties zijn omgeven door sagen en legenden. Onder meer de bekende schrijver en dichter Goethe was gefascineerd door de rotsen en de daarbij horende verhalen. Hij bezocht in 1784 de Teufelsmauer. De bekendste sage is wellicht de weddenschap tussen de duivel en God. Deze weddenschap hield het volgende in.
De duivel deed het voorstel om de natuur, het land onder elkaar te verdelen. God ging hiermee akkoord, op één voorwaarde. Al het land dat de duivel in één nacht kon omheinen met een stenen muur voordat de eerste haan zou kraaien mocht hij behouden. Die nacht dat de duivel drukdoende was met zijn bouwwerkzaamheden was er een oude vrouw onderweg naar de markt om haar kippen en haan te verkopen. Toen de boerenvrouw de duivel bezig zag struikelde ze en viel. De haan schrok hiervan en begon te kraaien. De duivel hoorde dit en dacht dat zijn tijd al om was. Uit woede vernietigde hij de door hem gebouwde muur.
De overgebleven delen van de muur worden vandaag de dag daarom Teufelsmauer genoemd.

Het waarschijnlijk markantste deel van de Teufelsmauer bevindt zich ten zuiden van Weddersleben en strekt zich tot Warnstedt. Dit deel van circa 2 kilometer lengte ligt in een beschermd natuurgebied. In het gebied zijn vele wandelwegen. Zo is er sinds 2009 de Teufelsmauerstieg. Deze wandelroute van 35 kilometerlengte, van Ballenstedt naar Blankenburg voert langs alle rotsformaties van de Teufelsmauer. Sommige rotsen zijn ook te beklemmen. Volg altijd de informatie op de borden op en blijf op de gemarkeerde wandelpaden.

>> Steden en dorpen in de Harz


Grotere kaart weergeven