Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Stuwmeren en dammen

In de negentiende en twintigste eeuw zijn er veel stuwdammen gebouwd in de Harz. Deze vormden indertijd de opvolgers van het “Oberharzer Wasserregal” en zijn nu ook geliefde doelen van watersportliefhebbers. Maar ook wandelaars komen in de natuur rond de meren ruimschoots aan hun trekken. De stuwdam in de Rappbode is de grootste in de Harz. Andere belangrijke stuwen zijn die van Wendefurth, de stuwen in het Okerdal, het Granedal, het Innerstedal, het Oderdal, het Sösedal en het Eckerdal.

De stuwmeren vormen een eigentijdse, bijzondere attractie. te danken aan de ambities waarmee de Duitse technici in de vorige eeuw het landschap te lijf gingen en natuurlijk, op hun manier, vernietigden. Ingrepen echter waaruit zich tegelijkertijd een nieuw stuk natuur in de Harz ontwikkelde.
De meest monumentale voorbeelden, in omvang onovertroffen, zijn de Okertalsperre onder Goslar en de Rappbode-talsperre bij Rübeland.
Langs alle stuwmeren zijn ruimschoots parkeerplaatsen aangelegd, met keurige toiletten, er zijn rondwandelingen uitgezet. Op de Okertal-stausee zijn zelfs rond- vaarten geprogrammeerd. Zwemmen in een stuwmeer kan ook - het (drink)water waarmee deze bekkens zijn gevuld, is gegarandeerd schoon.

Voor wie het risico te groot blijft (ze zijn wèl heel diep) kan een rustig roeibootje even leuk zijn.

>> Steden en dorpen in de Harz