Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Duderstadt

Op de zuidflank van de Harz ligt één van de bezienswaardigste steden van de Harz. Duderstadt is met zijn ruim 20.000 inwoners een van de grotere steden. De middeleeuwse stad is bijzonder goed bewaard gebleven en heeft meer dan 600 vrolijk geschilderde vakwerkhuizen uit verschillende stijlperioden. Daarmee behoort Duderstadt tot de belangrijkste vakwerksteden van Duitsland.

Duderstadt wordt in 929 voor het eerst vermeld. Het voormalige leengoed verwierf stadrechten in 1250. In de late middeleeuwen groeide Duderstadt uit tot een welvarende stad. Dit was mede te danken aan het feit dat hij lag op het kruispunt van twee grote Europese handelsroutes. In de vijftiende eeuw werd de stad omgeven door wallen. Door een teruggang in de handel van de Hanzesteden, waarvan Duderstadt steeds geprofiteerd had, werd de stad minder welvarend. Een voordeel van de stagnatie was, dat Duderstadt als middeleeuwse stad goed bewaard bleef. Duderstadt bleef ook in de negentiende eeuw tamelijk geïsoleerd van de rest van Duitsland en die afzondering bereikte zijn hoogtepunt in de naoorlogse tijd, doordat Duderstadt praktisch op de grens tussen oost en west lag, werd hij ook afgesneden van de spoorverbinding. Het middeleeuwse Duderstadt herbergt een groot aantal unieke monumenten, zoals de St. Cyriakusproosdijkerk, de St. Servatiuskerk en de Westertoren die al meerdere eeuwen geleden tezamen met de wallen en muren van de stad is opgericht. Ook het Stadhuis van Duderstadt is een indrukwekkend monument, het een van de oudste en mooiste van Duitsland. Verder is Duderstadt zeer aantrekkelijk door zijn mooie parken en kleurige tuinen en een omvangrijk voetgangersgebied.

Direct voor de poort van Duderstadt ligt een groot natuurbelevingscentrum op het voormalige Stadtgut Herbigshagen, een uitstekende plek voor groot en klein. Niet ver van Duderstadt in de voormalige grensovergang Duderstadt-Worbis bevindt zich het Grenzlandmuseum Eichsfeld. De 21 km lange wandelweg Eichsfelder Grenzspuren verbindt het museum met Herbigshagen en de schitterende oude binnenstad van Duderstadt. Ten slotte biedt het Seeburger meer, een van de grootste natuurlijk meren van Nedersaksen, met zijn ongerepte en soortenrijke oevers, een prachtige recreatiegelegenheid. Vlak daarbij vindt u de Rhumequelle, een van de grootste karstbronnen van Europa met kristalhelder water.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven