Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Herzberg

Midden in het prachtige zuiden van de Harz ligt de stad Herzberg die met zijn ruim 13.000 inwoners een van de middelgrote steden is. Herzberg is met de auto gemakkelijk te bereiken over de B 27 en de B 243. Bovendien heeft Herzberg een spoorstation. Het beginpunt van Herzberg wordt gevormd door het kasteel dat voor het eerst genoemd wordt in de schenkingsoorkonde van hertog Hendrik III van Saksen, ook wel Hendrik de Leeuw genoemd, uit 1154. Sinds de dertiende eeuw ontwikkelde het landgoed bij het kasteel zich eerst tot een gehucht en vervolgens tot een stad, hoewel de stadrechten pas in 1929 werden verleend.

Het kasteel Herzberg is meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad. Het kasteel dat goed bewaard is gebleven, is opgetrokken in vakwerkstijl. In het kasteel is tegenwoordig het tinnensoldatenmuseum en verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad gevestigd. Verder is er ook een restaurant in het kasteel. Ten oosten van Herzberg ligt nog een andere getuige uit de middeleeuwen: de ruïne van het kasteel Schwarzfels. Deze ruïne die midden in het bos op een bergrug ligt, is een geliefd doel voor wandelaars en biedt een schitterend uitzicht over het nationale park Harz. Rond Herzberg ligt een mooi netwerk van wandelpaden die ook voor nordic walkers, fietsers en joggers geschikt zijn. Bij het dorp Pöhlde dat tot de gemeente Herzberg behoort, bevindt zich de Rhumequelle, een van de rijkste karstbronnen van Europa die maar liefst meer dan 2500 liter water per seconde produceert. Bij een ander dorp in de gemeente Herzberg, Scharzfeld, ligt de Einhornhöhle, de grootste begaanbare grot in het westelijk deel van de Harz. Deze grot voert zelfs tot 365 meter het binnenste van de Harz in.

Herzberg organiseert veel Esperantocongressen en de stad mag zich daarom sinds 2006 de Esperantostad noemen. Een mooie plek in de stad om te verblijven, vormt de Juessee. Dit meer is tussen 8.000 en 14.000 jaar geleden ontstaan door een instorting van de karstbodem. De totale oeverlengte is 1,2 km en de grootste diepte 28,5 meter. In dit meer bevindt zich ook het natuurbad van Herzberg. Ook in de winter valt er voor wintersporters veel te beleven in Herzberg.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven