Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bezienswaardig in de Harz

De steden en dorpen van de Harz betoveren de bezoekers met hun charme en vaak schitterende architectuur van bijvoorbeeld vakwerkhuizen. Een aantal historische binnensteden staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO wat ook geldt voor meedere bijzondere kerken- en kloostergebouwen. Maar niet alleen de steden en dorpen spreken tot de verbeelding. Ook de natuur van de Harz krijgt haar bezoekers snel in haar ban. De vele beziens-waardigheden zorgen ervoor dat u zich er niet hoeft te vervelen; er valt altijd wel wat moois en verrassends te ontdekken.

Harz Wintersport

De val van de muur en de Duitse hereniging in 1990 betekende een grote verandering voor de Harz. Na de Tweede Wereldoorlog liep de grens tussen Oost en West dwars door het gebied dat van oudsher bij toeristen zeer geliefd was. Door de deling tussen de Bondsrepubliek en de DDR was het niet meer mogelijk alle bezienswaardigheden aan beide zijden van de brede grensstrook te bezoeken. Na 1990 is dat allemaal ten goede veranderd.
De oude grens is een brede strook ongerepte natuur geworden waarin het goed wandelen en fietsen is, en de bezoekers van de Harz kunnen aan beide zijden van de pittoreske stadjes en dorpjes en de overweldigende natuur genieten. Tegenwoordig is de Harz als geliefd vakantiegebied weer helemaal terug van weggeweest.

Zoals eerder genoemd is de prachtige en deels ongerepte natuur van de Harz een geliefd reisdoel. Het maakt dit deel van Duitsland tot één van de meest geliefde wandel- en langlaufgebieden die het land kent. Ook de vele overblijfselen uit de mijnbouwgeschiedenis leveren de nodige leuke uitjes op. Een bezoek aan een van de druipsteengrotten of het beklimmen van een van de rotsformaties die de Harz rijk is, is ook een hele belevenis.
Dit geldt zeker ook voor de vele burchten en kasteelruïnes die te bezichtigen zijn. Het bekijken van een stuwdam kan voor velen ook bijzonder zijn. Naast de watersportmogelijkheden op een van de stuwmeren kan er ook naar hartelust gevist worden. Een rit met een stoomtrein op een van de smalspoorwegen mag zeker niet gemist worden. Een absolute belevenis voor jong- en oud.

U leest het, de Harz heeft veel te bieden en nodigt uit voor een bezoek.

>> Dorpen en steden in de Harz