Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bad Lauterberg

Bad Lauterberg ligt in het zuiden van de Harz te midden van bergen, meren en rivieren die uitstekend geschikt zijn om een actieve vakantie te vieren. Bad Lauterberg is een officieel kuuroord. Bad Lauterberg is met de auto goed te bereiken vanuit Göttingen over de B 27 en vanuit Hildesheim over de B 243. Bovendien heeft de stad een eigen spoorwegstation.

In 1183 richtte de graaf Siegebodo II op de Hausberg de Burg Lutterberg op. Dat was het begin van Bad Lauterberg. In 1521 werd bad Lauterberg een vrije mijnstad en tot het einde van de achttiende eeuw werd hier koper gedolven. Nadat aan de mijnbouw in het begin van de negentiende eeuw een einde kwam, ontwikkelde Bad Lauterberg met zijn koudwatercomplexen, zoals veel andere steden in de Harz, zich tot een kuuroord waaraan toeristen graag een bezoek brengen. Sinds 1926 worden hier de Kneipp- en Schrothbehandelingen aangeboden, die beide een begrip zijn bij de Duitse kuuroord- en badgasten. Het officiële kuuroord Bad Lauterberg biedt een breed scala aan gezondheids- wellnessprogramma’s. Van luxueuze kuurhotels tot kleine pensions, het is er allemaal, in of rond het kuurpark met zijn eeuwenoude, majestueuze bomen, vijvers en muziekpaviljoen, evenals het prachtige historische Kurhaus. In het kuuroord Bad Lauterberg komen alle badgasten aan hun trekken, of het nu is in het golfslagbad, de whirlpools, glijbanen, sauna’s of het kinderparadijs. Bad Lauterberg heeft een prachtige oude binnenstad die goed voorzien is van winkels, boetieks, ijssalons, cafés en restaurants, meer dan u zou verwachten van een stad van die grootte. Verder vindt u hier een keur aan musea, zoals het erfgoedmuseum, een speelgoedmuseum en het Duitse diabetesmuseum.

Voor wandelaars biedt de omgeving van Bad Lauterberg een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waaronder ook het langeafstandspad Baudensteig en een nordic walkingpark. U kunt er schitterende wandelingen maken naar de Bismarcktoren, de stuwmeren in de Oder en de Wiesenbek. Deze behoren tot het UNESCO werelderfgoed Rammelsberg. Heel bijzonder is ook een ritje met de cabinekabelbaan de Hausberg op vanuit Bad Lauterberg. Met een stijgingspercentage van 60 is het een van steilste kabelbanen van Duitsland. Ook mountainbikers vinden hier de ruimte om zich over te geven aan hun sport. Voor kunstminnaars is een bezoek aan de Sint Andreaskerk een must. De eeuwenoude wandschilderingen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De geschiedenis van de mijnbouw is in Bad Lauterberg overal nog goed zichtbaar. In de oude mijn Scholmzeche kunnen de bezoekers zich uitgebreid informeren over het leven in en om de mijnen in vroeger dagen. En wat de bestemming was van de opgedolven bodemschatten, wordt getoond in het gieterijmuseum in Königshütte. Aan wintersportgasten biedt Bad Lauterberg een 47 km lang netwerk van langlaufloipes en een skipiste met sleeplift.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven