Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Ballenstedt

Ballenstedt is een stad van ongeveer 8000 inwoners en ligt in de Landkreis Harz niet ver van zijn buursteden Quedlinburg en Aschersleben. U kunt Ballenstedt met de auto over de B 185 of de A 14 bereiken. Een bijzondere bezienswaardigheid van Ballenstedt zijn de zogenoemde Gegensteine, twee rotspieken die deel uitmaken van een grotere rotsformatie, de Duivelsmuur, die zich over een lengte van 20 km tussen Blankenburg en Ballenstedt uitstrekt.

Over de Duivelsmuur doen vele mythen en sagen de ronde, die vaak een verklaring bieden voor het ontstaan van de Gegensteine. De geologische verklaring wijkt hier van af. De relatief zachte zandsteen uit de omgeving van Ballenstedt, is op veel plaatsen door kiezelzuur uitgehard. Het omliggende zachtere gesteente verdween vervolgens door erosie, waarbij de pieken overbleven. Het gebied rond de Gegensteine is tot natuurgebied verklaard. In 1030 werd er op de huidige Schlossberg van Ballenstedt een Benedictijner klooster gesticht. Dit klooster werd in de zestiende eeuw verwoest en in de zeventiende en achttiende eeuw bouwde de vorst van Anhalt, Wolfgang, op de ruïnes een kasteel in barokstijl. Het kasteelpark werd oorspronkelijk aangelegd door de beroemde Duitse landschapsarchitect Peter Joseph Lenné. En in het kasteeltheater hebben de componisten Franz List en Albert Lortzing gewerkt.

Het toerisme in Ballenstedt verdween in de DDR-tijd geheel en zelfs het kasteel werd omgebouwd tot een opleidingsinstituut. Het kasteel is nu grondig gerenoveerd en Ballenstedt kan zich weer in de aandacht van de toeristen verheugen. Daarbij is ook het kasteeltheater weer in gebruik en het park van Lenné maakt nu deel uit van het porject “Droomtuinen van Sachsen-Anhalt”. Hier kunt u de classicistische tuinarchitectuur met zijn streng geometrische vormen, bewonderen. De brede laan die de toegang tot het kasteel biedt, is wel 4 km lang en voert dwars door de stad. In Ballenstedt bevinden zich verder nog oude stadsmuren uit de zestiende eeuw. Het erfgoedmuseum biedt de bezoeker een mooie blik in de bewogen geschiedenis van Ballenstedt.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven