Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Neustadt

Het door de Duitse overheid officieel erkende luchtkuuroord Neustadt is in tegenstelling wat zijn naam doet vermoeden, een klein oud dorp van zo’n 1100 inwoners in het zuiden van de Harz. Neustadt kan over de B 4 met de auto vanuit Niedersachswerfen of Ilfeld makkelijk bereikt worden.

Neustadt wordt voor het eerst vermeld in 1372. De stad werd in 1678 bij een grote brand vrijwel volledig verwoest. In de negentiende eeuw kwam het toerisme in Neustadt op gang met de opening van het Kurhaus en korte tijd daarna het badhuis. Sinds 1887 is er een sanatorium voor natuurgeneeswijzen, mede hierom is Neustadt ook nu nog een geliefd reisdoel van de zuidelijke Harz. Het luchtkuuroord Neustadt, met zijn karakteristieke vakwerkhuizen, is gespecialiseerd in zuurstoftherapieën, die op verschillende adressen in het dorp aangeboden worden. Deze therapieën schijnen een regenererende werking hebben en zorgen voor een verhoging van het algemeen welbevinden. Er is in Neustadt bovendien een specialistisch ziekenhuis voor behandelingen van de luchtwegen. Voor wandelaars en fietsers is er rond Neustadt een uitgebreid net van wandel- en fietspaden, die ook zeer geschikt zijn voor nordic walkers en joggers. De speciale kuurwandelpaden zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden en behalve enkel aan uw gezond te werken, kunt u op deze paden ook genieten van de talrijke bezienswaardigheden van Neustadt. Na uw wandeling kunt u uw voeten ontspanning gunnen in het zogenoemde “Kneip-Tret-Becken”.

De ruïne Hohenstein, de oudste burcht van de gehele Harz, is goed te voet te bereiken. Het voormalige stamslot van de graven van Hohenstein is in 1120 gebouwd, in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) platgebrand. Bezoekers kunnen zonder gids de ruïne betreden. De entree van de stad wordt gekenmerkt door de historische stadspoort uit 1412. Hierin is het erfgoedmuseum van Neustadt gevestigd. Het is ook mogelijk om vanuit Neustadt een wandeling te ondernemen naar de stuwdam van Neustadt. Deze imposante dam is al meer dan honderd jaar oud. Het stuwmeer is de drinkwatervoorziening van de regio.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven