Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Hexentanzplatz

Kabelbaan Hexentanzplatz

Het schijnt nog steeds te spoken op de Hexentanzplatz. Een 454 meter boven de zeespiegel liggend plateau hoog gelegen boven het fraaie Bodetal tegenover de Rosstrappe. Krijsende heksen en op de duivels lijkende wezens worden er soms waargenomen. Zo ook lang geleden door de Koninklijke wachters van Karel de Grote. Zij sloegen op de vlucht bij het waarnemen van deze spookachtige taferelen. Van oorsprong was de plek een oud Saksische, Germaanse occulte plaats, toevluchtoord. Hier werden jaarlijks, onder meer in de nacht van 30 april op 1 mei, de Walpurgisnacht bos- en berggodinnen vereerd. Na het verbod van deze heidense feesten door de christelijke Franken werd deze plek de Hexentanzplatz genoemd.

De occulte rituelen bleven in het geheim toch doorgaan. De Saksen kwamen ’s nachts naar de voor hun belangrijke plek om daar hun verering te doen. Ze maakten hun gezichten zwart en verkleden zich in lange gewaden, droegen fakkels, bezems en hooivorken. Als krijsend kwamen ze in het donker de berg op en joegen de bewakers van Karel de Grote angst aan. Zoals gezegd sloegen deze op de vlucht en vertelden vanaf dat moment over de heksen en ander duivels gespuis dat ze gezien hadden.

Bezoekers kunnen tegenwoordig op 30 april tijdens de Walpurgisnacht de Hexentanzplats bezoeken en hetzelfde meemaken als de bewakers van Karel de Grote toen. Bronzen beelden, uiteraard passend bij de legende leuken de plek op. Ook is een meer dan 100 jaar oud museum te bezoeken en zijn er resten van een oude Germaanse wal te bezichtigen. Verder zijn er talrijke attracties te vinden zoals het Harzer Bergtheather, de Harzbob en bijvoorbeeld het dierenpark Thale. Leuk om met het hele gezin heen te gaan. Vooral de kinderen vinden het erg spannend. De locatie is per auto en kabelbaan te bereiken. De mensen met een redelijke conditie kunnen ook vanuit het Bodetal te voet gaan. Onderweg is het genieten van de prachtige omgeving met mooie uitzichten.

>> Flora in de Harz