Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Hasselfelde

Hasselfelde is een deel van de gemeente Oberharz am Brocken. De stad ligt tussen Tanne en Stiege in een door bergen omsloten bassin in de Unterharz. Hasselfelde is met de auto goed bereikbaar vanuit alle richtingen, want de stad ligt aan de B 242 en de B 81. Bovendien heeft Hasselfelde een station van de Selketalbahn, een van de smalspoorwegen van de Harz, waarop stoomtreinen dienst doen. Hasselfelde is voor het eerst vermeld in 1043 en kreeg al in 1222 stadsrechten. In Hasselfelde was er in de middeleeuwen een koninklijk jachtslot. De stad heeft in het verleden meermaals te kampen gehad met verwoestende branden, voor het laatst in 1889 toen Hasselfelde volledig afbrandde. Daardoor zijn de gebouwen van de stad relatief jong.

Hasselfelde is vooral vanwege zijn centrale ligging in de schilderachtige Unterharz een geliefd reisdoel voor vakantiegangers in de Harz. Het natuurlijke landschap rond Hasselfelde wordt doorkruist door goed bewegwijzerde wandelpaden. De Hexenstieg, het bekendste langeafstandswandelpad van de Harz, ligt één kilometer boven Hasselfelde en leidt rechtstreeks naar de Brocken, de hoogste berg in de Harz. Onderweg komt u dan langs het bezienswaardige stuwmeer in de Rappbode. Ook de druipsteengrotten van Rübeland kunt u te voet vanuit Hasselfelde bereiken. De Harzköhlerei Stemberghaus is een museum over de fabricatie van houtskool. Houtskool was de energiebron voor het smelten van de metalen uit de ertsen die in de Harz gewonnen werden. Daarmee was het dus een van de bestaansvoorwaarden voor de economie in de Harz. In dit museum wordt nog steeds houtskool geproduceerd. De St. Antoniuskerk van Hasselfelde uit 1851 is nog relatief jong, maar toch is het interieur een bezoek meer dan waard. Het bosbad dat aan de B 81 ligt, beschikt over een reservoir van bronwater, een grote ligweide en een beachvolleybalplaats. Ten zuidwesten van Hasselfelde ligt de Carlshaushöhe, een meer dan 600 meter hoge berg, met de Carlshausuitkijktoren. Jaarlijks trekken de drie grote volksfeesten die in Hasselfelde gehouden worden, veel bezoekers: het paasvuur op paaszaterdag, de Walpurgisnacht op 30 april en het schuttersfeest met Pinksteren. In Pullman City waant u zich in het Wilde Westen. Dit is een van de grote trekpleisters in de directe omgeving van Hasselfelde.

Rond Hasselfelde zijn meerdere langlaufloipes uitgezet van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Dus ook in de winter is Hasselfelde een aantrekkelijk reisdoel. Daarbij komen nog rodelbanen en twee natuurijsbanen. Skibenodigdheden kunt u huren bij de VVV in Hasselfelde.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven