Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Lutherstadt Eisleben

De Lutherstadt Eisleben ligt in het oostelijke Harzvoorland. De stad met een kleine 25.000 inwoners is al meer dan duizend jaar oud. Eisleben is de stad waar Martin Luther is geboren en gestorven. De stad heeft in 1946 om deze belangrijke Duitse reformator te eren de toevoeging Lutherstadt gekregen. Sinds 1996 zijn de bijzondere plekken die betrekking hebben op zijn naamgever, in Lutherstadt Eisleben, tot werelderfgoed van de UNESCO verheven.

Lutherstadt Eisleben ligt te midden van zacht glooiende heuvels. Tot de gedenkplaatsen van Luther behoren naast zijn geboorte- en sterfhuis ook de Sint Petrus en Pauluskerk, de Sint Andreaskerk en de Sint Annakerk en het standbeeld van hem op de markt. Luther is, ondanks dat hij in Eisleben gestorven is, niet daar begraven. Zijn graf bevindt zich in de zusterstad van Eisleben, Lutherstadt Wittenberg, die samen met Eisleben de “Bund der Lutherstädte” vormt. De gedenkplaatsen worden door de zogenoemde “Lutherweg Eisleben”, als wandelroute, met elkaar verbonden. Langs deze route vindt u artistieke interpretaties van thema’s met betrekking tot Luther. In het geboortehuis wordt in dertien afzonderlijke ruimtes een tentoonstelling gegeven van de sociale omstandigheden die Luthers kindertijd bepaald hebben. De Sint Petrus en Pauluskerk is een indrukwekkende laatgotische hallenkerk. Bij het altaar wordt door middel van de “Luthertaufstein” de herinnering aan Luthers doop levend gehouden. In de Sint Andreaskerk hield Luther zijn laatste vier preken en wijdde hij twee dominees in. Bovendien werd hier zijn lichaam opgebaard voor het werd overgebracht naar de slotkerk in Wittenberg. Een bronzen plaquette in deze kerk toont de reformator met een bijbel in zijn linkerhand en de pauselijke bul, waarin deze de ban over Luther uitsprak, in zijn rechter.

Naast de gedenkplaatsen voor Luther, heeft Lutherstadt Eisleben met het Cisterciënzernonnenklooster Sankt Marien zu Helfta, nog een trekpleister van religieuze oorsprong. Dit klooster dat ligt aan de zogenoemde ‘Strasse der Romanik’, wordt beschouwd als de kroon op de Duitse vrouwenkloosters. De plaatsen waar bijna 800 jaar koperhoudende leisteen werd gedolven, de “Eisleber Wiesenmarkt”, het grootste volksfeest van Midden-Duitsland, en de talrijke mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding, maken een bezoek aan de regio van Lutherstadt Eisleben meer dan waard.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven