Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Historisch Göttingen, stad van de wetenschap

De stad Göttingen, voor de eerste keer vermeld in het jaar 953, is een universiteitsstad in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Vanaf Utrecht is de stad in 4 uur per auto te bereiken. De stad ontwikkelde zich vanaf de middeleeuwen tot een Hanzestad, waarvan de vele gebouwen in de oude binnenstad het levende bewijs vormen.

Göttingen: stad van de wetenschap

De universiteit van Göttingen, gesticht in 1737, was rond het jaar 1900 wereldwijd de leidinggevende universiteit op het gebied van theoretische natuurkunde en wiskunde. Hier studeerden onder andere de "vader van de atoombom" Robert Opperheimer en de grondlegger van de atoomfysica, de latere Nobelprijswinnaar Niels Bohr. Ze krijgen gezelschap van andere 44 Nobelprijswinnaars die hier hebben gestudeerd, gewerkt, of onderwijs hebben gegeven. De gebroeders Grimm, bekend geworden door hun sprookjesverhalen, waren beiden als letterkundig hoogleraar verbonden aan de universiteit. Nog steeds studeren jaarlijks meer dan 25.000 studenten aan deze universiteit.

BinnenstadBinnenstad van Göttingen

Göttingen: bezienswaardigheden

De oude stad van Göttingen is omringd door stadswallen die uit de middeleeuwen stammen. Het centrum is te voet prima te bezichtigen. De blikvanger is het hoofdgebouw van de universiteit die in classicistische stijl is opgetrokken. Het oude stadsplein, met zijn historische stadhuis, is ook bekend om zijn beeld in jeugdige stijl, met de naam "de ganzenhoedster". De traditie schrijft voor dat iedere geslaagde student het beeld als dank een kus geeft. Door de gehele stad treft men meer dan 300 witmarmeren plaketten aan met de namen en afbeeldingen van beroemde stadsgenoten. Ook de oude Kerken van de heilige Marie en Sint Johannes, de oude watermolen en de, net buiten de stad gelegen, 31 meter hoge Bismarcktoren, zullen de bezoekers zeker kunnen bekoren.

Göttingen: stad van cultuur

Göttingen bezit een keur aan culturele mogelijkheden. Het volkenkundig museum neemt de bezoekers mee naar het roemrijke verleden van de stad. Het Goethe instituut is het centrum van de Duitse taal. Met een bevolking waarvan ongeveer de helft van de bewoners onder de 35 jaar zijn, is er een groot aanbod van muziek en toneel. De beste Göttinger muziekgroepen spelen regelmatig op het podium van club Nörgelbuff. Het "Deutsche Theater" en "Junge Theater" bieden dagelijks een gevarieerd aanbod aan van de beste producties.

Evenementen in Göttingen

De aanwezigheid van de universiteit zorgt ervoor dat de evenementen in de stad over een hoog niveau beschikken. Het internationale "Händelfestival" vindt plaats aan het begin van de zomer. Internationale toptalenten komen langs voor het jaarlijkse Clavier-Salon. De eerste week van november staat in het teken van het "Göttinger jazzfestival". Dit is ook de tijd van de "Göttinger Literaturherbst", waar zowel nationale- als internationale schrijvers worden uitgenodigd.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven