Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Veelzijdig en historisch Braunschweig

Ten noorden van het Harz gebergte en op zo'n 65 kilometer ten oosten van Hannover ligt de Duitse stad Braunschweig. Deze Hanzestad, die omstreeks het begin van de 10e eeuw werd gesticht, is een stad met vele gezichten. De invloed van de Saksische hertog Hendrik de Leeuw op de ontwikkeling van deze stad, is nog goed zichtbaar. Een voorbeeld daarvan is de bronzen leeuw die pal voor het kasteel staat. Dit kasteel werd in opdracht van hertog Hendrik de Leeuw gebouwd. Naast deze historische bezienswaardigheden herbergt Braunschweig twee parken, een dierentuin, diverse restaurants en tal van winkels. De veelzijdigheid van Braunschweig maakt het een ideale stad om een weekendje weg door te brengen. Fietsen, wandelen, winkelen, lekker eten, enzovoort: het is er allemaal mogelijk!

Braunschweig: historische gebouwen

De vele historische gebouwen zijn het bewijs van de rijke geschiedenis van de stad. Rondom de Burgplatz vind je diverse historische gebouwen, zoals: de dom, Burg Dankwarderode, het stadsmuseum en veel meer. De dom is een imposante toren die hoog boven de Burgplatz uitsteekt. Deze herbergt diverse graven, waaronder die van Hendrik de Leeuw en zijn vrouw.

Dom St. Blasii Foto: www.staedte-fotos.de - Braunschweig Dom St. Blasii
Daarnaast kan je er diverse fresco’s, de zevenarmige kandelaar en het Romaanse Imervard-kruis bewonderen. Burg Dankwarderode was het onderkomen van Hendrik de Leeuw. Naast een museum met relikwieën uit de tijd van Hendrik, is er een tentoonstelling met diverse schatten. Vervolgens vertelt het stadsmuseum van Braunschweig de geschiedenis van de stad via diverse collectiestukken.

Overige interessante bezienswaardigheden

Het Happy Rizzi House is een vrolijk gekleurd monument in popart-stijl. Dit monument werd door de kunstenaar James Rizzi ontworpen. In het Prinz-Albrecht-Park en het Heidbergpark kom je helemaal tot rust in de natuur. Voor wandel- en fietsliefhebbers zijn er vele paden te vinden. In het Heidbergpark is er een meer met twee zandstranden beschikbaar, waar het uiteraard heerlijk vertoeven is op een zomerse dag. De Arche Noah Zoo is een kleinschalige dierentuin waar zowel inheemse als exotische diersoorten te vinden zijn. Sommige dieren mogen gevoerd worden. Voor de kleintjes zijn er twee leuke speeltuinen beschikbaar.
Marktplatz BraunschweigFoto: www.myheimat.de - Braunschweig Marktplaz

Winkels en restaurants

Winkelliefhebbers kunnen ook terecht in deze Duitse stad. De imposante gevel van het Schloss Arkaden verraadt echter niet dat er binnen een groot en modern winkelcentrum is gevestigd. Met meer dan 150 winkels is dit dé plek om te zijn voor echte shopliefhebbers! Ook is het mogelijk om buiten dit winkelcentrum te winkelen. Op de Kohlmarkt zijn er winkels van diverse ketens in de middeleeuwse huizen gevestigd. Tevens zijn er trendy cafés te vinden. Ook de Bültenwegstraat, die ten oosten van de Technische Universiteit gelegen is, staat bekend om de levendige restaurants. De cafés zijn er eveneens een bezoekje waard. Ook in het Magnikwartier zijn er verschillende sfeervolle restaurants en traditionele pubs te vinden.

Bijzondere evenementen

In de stad Braunschweig worden diverse evenementen georganiseerd. De volgende evenementen zijn echt de moeite waard om mee te maken:

  • de grootse carnavalsoptocht
  • het Magnifestival bij de Magnikirche
  • de jaarlijkse kerstmarkt op de Burgplatz


>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven