Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Een verkenning van de stad Einbeck

De stad Einbeck, gelegen aan de rivier de Wezer, bevindt zich in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is een oude Hanzestad die al in de middeleeuwen bekend stond als handelsplaats en een knooppunt was van diverse handelsroutes. De bijna 35.000 inwoners wonen te midden van de historische herinneringen aan deze bloeiende periode.

Einbeck

Einbeck: de oude binnenstad

In de stad zijn ruim 400 vakwerkhuizen te bewonderen, waarvan er 120 afkomstig zijn uit de late middeleeuwen. De huizen, die vaak in Gotische stijl zijn opgetrokken, zijn goed gerenoveerd en bevatten bijzondere houtsnijwerken. Het hoogtepunt van deze vakwerkhuizen, zijn de woningen in de "Tiedexer Strasse". Niet alleen de vakwerkhuizen, maar ook het oude en het nieuwe gemeentehuis zijn het bezichtigen waard. Ook zijn het 650 jaar oude Bakkersgilde huis "Brodhaus" en de "Ratsapotheke" bijzonder om te bekijken. Deze zijn op het centrale marktplein gelegen.

Einbeck: de stad van het bier

Einbeck heeft een lange traditie in het bierbrouwen. Al in het jaar 1600 waren er 700 huizen die er het recht kregen om bier te produceren. Nog bekender is het Einbecker Bier. Deze wordt gezien als het bier waarop alle bockbieren zijn gebaseerd. De naam bockbier is dan ook afgeleid van de naam Einbecker Bier. Er zijn diverse rondleidingen en proeverijen voor ieders wens beschikbaar. Hier krijgen de bezoeker informatie over de geschiedenis, de traditie en het heden van de bierbrouwerij.

Einbeck: diverse musea

Toeristen kunnen in Einbeck een stadswandeling maken waarbij de gids veel vertelt over de geschiedenis van de stad. Het oude centrum is hierbij ongetwijfeld een levend openluchtmuseum. De kloosterkerk "Sint Alexandri" bezit de oudste koorgestoelte van Duitsland, maar ook een tentoonstelling met voorwerpen uit het verleden. De collectie historische fietsen en vele voorbeelden van de kunstnijverheid zijn zeer bijzonder. De "Einbecker Blaudruckerei" is de plaats waar al 360 jaar lang handmatig boeken worden gedrukt.

Einbeck: cultuur

inbeck heeft gedurende het gehele jaar veel culturele evenementen. In het "Wilhelm Bendow Theater" zijn het volledige jaar door culturele voorstellingen bij te wonen. In mei vindt het Einbecker Bluesfestival plaats en zijn er bockbier tapwedstrijden. Juni staat in het teken van het "foodfestival". In de maand september zijn er wedstrijden biervatenrollen. Het volkse stadsfeest onder de naam "Eulenfest" (uilenfeest) is een jaarlijks terugkerend festijn in oktober. November en december staan uiteraard in het teken van de kerstmarkt op het grote marktplein.

Einbeck: bereikbaarheid

Einbeck ligt op 377 kilometer afstand van Utrecht. De trein stopt op het station Einbeck-Salzderheiden. Hannover is de dichtstbijzijnde luchthaven, op een afstand van 90 km.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven