Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Lautenthal

De kleine mijnstad Lautenthal is al meer dan 800 jaar oud en een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Sinds 1972 maakt Lautenthal als de zuidelijke van twee kernen, deel uit van de gemeente Langelsheim. Lautenthal ligt vlak bij de stuwdam in het riviertje de Innerste. Het stuwmeer in de Innerste is niet alleen zeer geliefd bij zeilers, surfers, roeiers, waterfietsers en sportvissers, maar ook de badgasten komen hier bij uitstek aan hun trekken. Op een landtong in het stuwmeer ligt een camping en langs het stuwmeer en de Innerste kunnen de toeristen een onderkomen vinden in alle soorten en maten. Ook het natuurbad van Lautenthal is geliefd.

Het dorp te midden van dichte bossen van gemengd hout en groene weilanden, wordt omgeven door een uitgebreid netwerk van wandelpaden langs kristalheldere bergbeken en bloeiende velden. Hieronder ook een pad over het thema mijnbouw. Ook kunnen de bezoekers onder leiding van een gids een kruidenwandeling maken of een avondwandeling met fakkels. In het mijnbouwmuseum Lautenthal kunnen de bezoekers nog met een treintje afdalen in de hoofdschacht, zodat ze op indringende wijze kennis kunnen maken met de mijnbouw waardoor de Harz zijn bekendheid verwierf. Verder bevinden zich in Lautenthal het modelspoorcentrum van de Harz en een brouwerijmuseum. Op de markt staat een natuurgetrouwe kopie van een oven voor het branden van houtskool. Houtskool was dè brandstof voor het smelten van de gedolven ertsen en het gieten van metaal.

In de winter biedt Lautenthal de wintersporters een uitgebreid netwerk van langlaufloipen en rodelbanen. Bovendien is een wandeling in het idyllische, besneeuwde landschap een geweldige beleving.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven