Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Sangerhausen

Sangerhausen is een grote, oude stad van bijna 30.000 inwoners, gelegen aan de A 38 tussen Nordhausen en Halle/Saale aan de zuidrand van de Harz. Bovendien is de stad ook gemakkelijk per spoor te bereiken via de lijn Halle-Kassel - Magdeburg-Erfurt.

Sangerhausen is waarschijnlijk een oude Frankische nederzetting die in 1194 stadsrechten verwierf. Het economische leven van Sangerhausen is vanaf de middeleeuwen bepaald door de koper- en zilvermijnbouw. Sinds de industrialisering en de aansluiting van de stad aan het spoor, vestigden zich vele bedrijven in Sangerhausen. In de DDR-periode werd er weer mijnbouw gepleegd. Een van de belangrijkste attracties van Sangerhausen is misschien wel de rozenverzameling, de grootste ter wereld. Meer dan 8.300 rozensoorten worden er in het Europarosarium tentoongesteld. Het rosarium van meer dan 13 hectare stamt uit 1903 en huisvest vele wilde en gekweekte rozensoorten, waaronder zwarte en groene exoten. Sangerhausen biedt zijn bezoekers talrijke getuigenissen van zijn geschiedenis. Het marktplein markeert het historische stadscentrum. Verder beschikt Sangerhausen over drie middeleeuwse kerken: de marktkerk Sint Jacobi, de Sint Ulrici, gewijd aan de heilige Ulrich van Augsburg, en de Mariakerk. Ook het stadhuis op de markt is middeleeuws. Het oude slot, waarvan alleen nog een ruïne over is, en zelfs het nieuwe slot, werden eveneens in de middeleeuwen opgericht. De Sint Ulrici is het oudste gebouw van Sangerhausen en wordt, gelegen aan de ‘Strasse der Romanik’, gerekend tot de belangrijkste religieuze bouwwerken van de Harz. In het veelzijdige Spenglermuseum kunnen de bezoekers naast zaken over de cultuur en geologie van de regio van Sangerhausen, een compleet mammoetskelet van meer dan 500.000 jaar oud bewonderen. Het skelet werd in de jaren dertig van de vorige eeuw in een kiezelgroeve gevonden.

Ten slotte bieden het mijnbouwmuseum en de “Röhrigschacht”, deel van een oude mijn, een volgende attractie van Sangerhausen. Met een kabelbaan over het mijnbouwgebied kunnen de bezoekers afdalen in de 283 meter diepe schacht. Hierbij wordt alles over de kopermijnbouw in heden en verleden verklaard.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven