Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Quedlinburg

Op de noordoostelijke rand van de Harz ligt de middelgrote stad Quedlinburg tussen de steden Blankenburg, Thale en Aschersleben. Quedlinburg met ruim 21.000 inwoners wordt gerekend tot de mooiste steden met vakwerkhuizen van Duitsland. De stad is via zowel de oude B 6 als de nieuwe B 6n goed met de auto te bereiken. Ook via het spoor is Quedlinburg te bereiken, en wel met de stoomtreinen van het schilderachtige Harzer smalspoor.

Quedlinburg is een oude stad, want in de tiende eeuw maakte de eerste Duitse koning Hendrik I er al zijn regeringsstad van. In 1326 sloot Quedlinburg met Aschersleben en Halberstadt een driestedenband. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) beleefde Quedlinburg een economische bloei. Uit deze tijd stammen dan ook de meeste van de nu nog bewaard gebleven vakwerkhuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Quedlinburg in de DDR te liggen. In die jaren raakte de stad danig in verval. Enkel door gebrek aan geld kwam het dat grote delen van de stad niet werden afgebroken. Gelukkig want na de hereniging is de restauratie van de middeleeuwse stad voortvarend ter hand genomen, zodanig zelfs dat Quedlinburg op de werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Het middeleeuwse centrum van Quedlinburg is bijna volledig bewaard gebleven en laat zijn bezoekers kennis maken met zijn veelbewogen geschiedenis.
Er staan meer dan 1200 vakwerkhuizen die tezamen een periode van meer dan 500 jaar bouwgeschiedenis beslaan en ook het oudste vakwerkhuis van Duitsland staat in Quedlinburg. Tot de mooiste vakwerkbouwwerken van Quedlinburg worden gerekend: het gildehuis ‘Zur Rose’ uit 1612, de beurs uit 1683, het koopmanshuis de ‘Weißer Engel’, uit 1623 met een heel bijzonder stucplafond. Verder behoren tot de absolute bezienswaardigheden van Quedlinburg, het stadhuis uit de dertiende en veertiende eeuw met het Rolandstandbeeld. Natuurlijk ook het stadskasteel uit de zestiende eeuw en het paleis Salfeldt.

Quedlinburg dat aan de ‘Strasse der Romanik’ ligt, heeft naast de historische binnenstad nog veel moois te bieden met de kasteelberg, het Renaissanceslot, de stichtskerk Sint Servatius en zijn beroemde domschat, de duizend jaar oude Wipertikerk en de overblijfselen van het Mariaklooster. De abdijtuin aan de voet van de kasteelberg en het ernaast liggende Brühlpark maken deel uit van het project ‘Gartenträume’. In de directe omgeving van Quedlinburg liggen in het Harzvoorland de steden Blankenburg en Thale. Het Harzvoorland is goed ontsloten met wandel- en fietspaden. Daardoor is Quedlinburg behalve om zijn culturele aspecten ook een goede uitvalsbasis voor natuurvakanties in de Harz. In Quedlinburg begint ook de 75 km lange Selketalstieg, een wandelpad dat door de Onderharz voert.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven