Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Gernrode

Gernrode is een kleine stad in het noorden van de Harz tussen Thale en Ballenstedt. De stad is makkelijk te bereiken over de nieuwe B 6. Gernrode is voor het eerst in een oorkonde uit het jaar 961 vermeld en is daarmee een van de oudste nederzettingen in de regio. Het bestuur van de stad lag lange tijd bij de nonnen van het klooster Gernrode. In 1539 kreeg Gernrode stadrechten door het verlenen van een zegel en wapen. Het toerisme in Gernrode begon in de negentiende eeuw en de stad werd ook bezocht door beroemde dichters als Johann Wolfgang von Goethe en Heinrich von Kleist.

Het grote kenmerk van de stad is ook heden ten dage nog de bezienswaardige Romaanse kloosterkerk van St. Cyriakus die Gernrode zelfs een internationale roep bezorgt. Deze kerk stond er al in 961 en is een van de best bewaard gebleven religieuze gebouwen van Duitsland. Door de eeuwen heen zijn er nauwelijks renovaties doorgevoerd. In de kerk die deel uitmaakt van de zogenoemde ‘Strasse der Romanik’, een vakantieroute met vele bezienswaardigheden op zijn pad, is een replica te vinden van het graf van Christus in Jerusalem uit de elfde eeuw. Er zijn dagelijks rondleidingen in de kerk. Een andere bezienswaardige kerk in Gernrode is de St. Stephanuskerk die rond 1400 is gebouwd. Ook geliefd bij de vakantiegangers is de fabriek van koekoeksklokken, waar zelfs de klokkenmakers zich bij het vervaardigen van het filigreinwerk op hun vingers laten kijken. Op het terrein van fabriek treft u een van de grootste koekoeksklokken ter wereld aan. Een ander kenmerk van Gernrode dat al van verre te zien is, is de Stubenberg, waarop een jachtslot uit de negentiende eeuw gebouwd is. Het stadhuis van Gernrode is een beetje bedrieglijk. Het historische vakwerkgebouw lijkt eeuwenoud, net als zijn voorganger, maar het is toch maar net honderd jaar, want het stamt uit 1913.

Vanuit Gernrode kunt u met de Selketalbahn, een van de smalspoorbanen in de Harz, naar Quedlinburg, waarvan Gernrode tegenwoordig deel uitmaakt. Rond Gernrode zijn er meerdere wandelpaden waarvan duidelijk de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven. De Selketalstieg slingert samen met de smalspoorweg van Stiege naar Quedlinburg. Verder zijn vanuit Gernrode ook het dal van de Bode en de Brocken, de hoogste berg van de Harz, te voet te bereiken.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven