Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Magdeburg: een aantrekkelijke stad

Als hoofdstad van de Duitse deelstad Saksen-Anhalt, wordt Magdeburg niet alleen gekenmerkt door indrukwekkende middeleeuwse gebouwen, schilderachtige barokke gevels en monumentale wijken uit de "Gründzeit" periode. Magdeburg bezit een schat aan moderne architectuur, waaronder het meesterwerk van Friedensreich Hundertwasser, The Green Citadel of Magdeburg. De bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, zijn net zo divers als het aantrekkelijke stadsbeeld. Zo loopt de rivier de Elbe dwars door het centrum van de stad en dat maakt dit de ideale setting voor boottochten, fietstochten en wandelingen.

Magdeburg

Magdeburg als voormalige Hanzestad

Met een rijke geschiedenis is Magdeburg één van de oudste steden in de nieuwe deelstaten van het voormalige Oost-Duitsland. Er zijn maar weinig steden in Centraal-Europa die, op het gebied van cultuur en geschiedenis, met Magdeburg vergeleken kunnen worden. Zo was de stad ooit een keizerlijke palts, lid van het Hanzeverbond en een Pruisische vesting waar oorlogen en verwoesting aan de orde van de dag waren. De stad draaide het tij en richtte zich op een nieuwe toekomst vol met mogelijkheden. De verwoeste gebouwen werden herbouwd, waarbij er veel belang werd gerecht aan het onderhouden en het behouden van culturele erfgoederen.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden en attracties die Magdeburg te bieden heeft, weerspiegelen zowel het bewogen verleden als de huidige metropool. De kathedraal die gewijd is aan St. Maurice en St. Catherine en het kunstmuseum in het Onze-Lieve-Vrouw-klooster zijn slechts een aantal voorbeelden van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Magdeburg is niet alleen de thuisbasis van historische monumenten, er zijn ook moderne attracties die het bezoeken meer dan waard zijn. De Magdeburg Waterway Junction bezit 's wereld langste kanaalbrug en ook de Green Citadel of Magdeburg wordt veelvuldig geprezen. Daarnaast is ook de Alter Markt met het bekende standbeeld "Magdeburg Horseman" een hoogtepunt in het stadsbeeld. Van het standbeeld wordt aangenomen dat het Keizer Otto I is.

Winkelen in Magdeburg

Met meer dan 2,5 m² verkoopruimte per inwoner, is Magdeburg een absoluut paradijs voor winkelliefhebbers. De stad is uitgegroeid tot een moderne metropool en heeft zowel aan bewoners, als aan bezoekers veel te bieden. Wandelen langs de traditionele shopping boulevards, zoals de Breiter Weg en de Ernst-Reuter-Allee, of een bezoek brengen aan de winkels in de districten Neustadt en Sudenburg is wat veel toeristen doen. Tijdens het winkelen zijn er tal van mogelijkheden voor een pauze op een terrasje, in een café of in een sfeervol restaurant. Het smakenpallet dat de stad te bieden heeft, is uitgebreid en gevarieerd. Loop zeker eens binnen in één van de lokale pubs, of bezoek één van de verschillende culturele evenementen die de stad te bieden heeft als je er een bezoek brengt.

Stad van evenementen

In Magdeburg vinden regelmatig evenementen, manifestaties, tentoonstellingen en andere activiteiten plaats, waaronder:

  • Park Jazz Festival
  • Magdeburg Open Air
  • Telemann Sunday Specials
  • Kerstmarkt

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven