Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bad Sachsa

Bad Sachsa is een kleine stad op de zonnige en lieflijke zuidelijke rand van de Harz en ligt te midden van tot 600 meter hoge bergen. Het officiële kuuroord Bad Sachsa is vooral voor toeristen die een heilzame vakantie zoeken, interessant. Maar daarnaast is het ook een goed startpunt voor het maken van wandel-, nordic walking-, mountainbike- en – in de winter – langlauftochten.

Vlakbij Bad Sachsa liggen twee natuurgebieden die bescherming bieden aan de natuurlijke flora en fauna van de Harz. De monniken van Walkenried hebben in vroeger dagen op de hoogvlakte tussen Bad Sachsa en Walkenried, meer dan 300 visvijvers aangelegd. Deze vijvers, de imposante ruïne van de Sachsensteinburcht en de ongeveer 850 jaar oude eik zijn prima doelen voor uitstapjes. Het Siebertal is een natuurgebied dat een waar paradijs is voor wandelaars. Het is het enige dal in het westelijk deel van de Harz, dat niet door een stuwdam veranderd is. De natuurlijke flora en fauna hebben zich hier dan ook ongestoord kunnen handhaven. Bad Sachsa ligt tussen Bad Lauterberg en Hohenstein en is goed bereikbaar over de B 243 en de L 604. Bad Sachsa is in 1229 voor het eerst vermeld. Uit deze periode stamt ook de toren van de huidige Sint Nicolaaskerk. Rond Bad Sachsa ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bad Sachsa is de Ravensberg. Vanaf de top van deze berg heeft u een schitterend uitzicht over het Weserbergland tot zelfs het Kyffhäusergebergte en de Brocken, de hoogste berg van de Harz, aan toe. De Ravensberg is de enige berg van de Harz die met de auto bestegen kan worden, hierdoor is hij ook een uitstekend reisdoel voor de minder valide toerist. Behalve de ruïnes van het klooster Walkenried en de Sachsenstein is ook het Steinatal met een stuwmeer voor de drinkwatervoorziening en de Römerstein een bezoek meer dan waard. De Römerstein is een legendarische ruige rotsformatie vernoemd naar een jongen die Roman heette. Deze zou uit een geslacht van reuzen stammen. Niet ver daarvandaan zijn de resten van een 12.000 jaar oude nederzetting gevonden.

Vanwege zijn hoge ligging is Bad Sachsa ook in de winter een waar paradijs voor langlaufers, snowboarders en rodelaars. De Ravensberg heeft drie skiliften en kindvriendelijke pistes. De loipes hebben aansluiting op de 42 km lange Südharzloipe. Voor badgasten biedt het bad- en saunaparadijs ‘Salztal’ het hele jaar door vertier. Even buiten het stadje ligt het vakantiepark Saltztal Paradies. In Bad Sachsa zijn er vier musea, het Heimatmuseum, het NatUrzeitmuseum, het Grenzlandmuseum en het Glasmuseum. In het grenslandmuseum kunt u alles te weten komen over de oude grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR, die dwars over de Harz lag.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven