Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Stolberg

De laatmiddeleeuwse stad Stolberg in de Harz behoort met zijn kleine 1300 inwoners sinds 2010 tot de gemeente Südharz. Het is een van de geliefdste kuuroorden van de regio. Stolberg ligt in het karstlandschap in het zuiden van de Harz ten noordoosten van Nordhausen en tussen Breitenstein en Rottleberode. Met de auto is Stolberg het best te bereiken via de afrit Berga-Kelbra op de A 38. Met het spoor kan Stolberg bereikt worden vanuit de richtingen Kassel en Halle/Saale.

Stolberg is rond het jaar 1000 ontstaan als een mijnwerkersnederzetting. De stad werd voor het eerst in 1210 in een oorkonde genoemd en kreeg stadsrechten in 1300. Stolberg was lange tijd de thuishaven van het gravengeslacht zu Stolberg, waaruit ook Juliana van Stolberg stamt, de moeder van Willem de Zwijger. Tot in de zeventiende eeuw werd er in Stolberg mijnbouw gepleegd. Er werd ijzer, koper, zilver, tin en zelfs goud gedolven. Een ander economisch hoogtepunt voor de stad was het recht om munten te slaan. Het toerisme kwam in Stolberg vanaf het begin van de twintigste eeuw op gang en sinds 1946 is Stolberg een officieel erkend kuuroord. Boven de stad uit torent het slot Stolberg uit de dertiende eeuw. Het slot werd de afgelopen jaren met behulp van de Duitse monumentenzorg geheel gerenoveerd. De ronde toren is het oudste deel van het slot en is rond 1200 gebouwd. Zijn huidige aanblik verkreeg het slot Stolberg tussen 1690 en 1700. Sinds 2008 is het slot weer voor bezoekers geopend. Stolberg heeft een nadrukkelijk laatmiddeleeuws voorkomen. Fraai gerestaureerde vakwerkhuizen uit de late gotiek wisselen af met huizen uit de renaissance. Stolberg is dan ook een zogenoemde “Historische Europastad”. De stad heeft een uniek kenmerk: er zijn geen straatnaambordjes. En het stadhuis is een bouwkundig curiosum, want het bezit geen trappenhuis. Slechts via een buitentrap kunnen de bezoekers de bovenverdiepingen bereiken. Tegenover het stadhuis bevindt zich de Saigertoren uit de dertiende eeuw. Het geboortehuis van Thomas Müntzer ligt in de Niedergasse, een radicalere hervormer dan Maarten Luther en bovendien een van de aanstichters van de Duitse Boerenoorlog uit 1524-1525 die daarvoor de doodstraf kreeg. Het muntmuseum ligt in het midden van het oude stadje Stolberg. Af en toe worden hier ook nog voor het publiek munten geslagen.

Bij vakantiegangers in de Harz is het natuurbad Thyragrotte in Stolberg geliefd. Het typische karstlandschap van de zuidelijke Harz rond Stolberg is beroemd bij wandelaars en uitstekend geschikt voor langere wandeltochten. Op de grote Auerberg ten oosten van Stolberg staat het Jozephskruis met zijn 38 meter hoogte het hoogste ijzeren dubbelkruis ter wereld. De toeristen vinden in Stolberg in de verschillende hotels en vakantiehuisjes een goed onderkomen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven