Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Kelbra

De kleine stad Kelbra met ruim 3500 inwoners ligt genesteld op de noordelijke rand van het Kyffhäusergebergte en maakte daarmee nog net deel uit van de zuidelijke Harz. De stad is makkelijk te bereiken over de B 85. Met de drie gehuchten Sittendorf, Tilleda en Thürungen die tot de gemeente behoren, vormt Kelbra een goede uitvalsbasis voor vakanties in de Harz. In de directe omgeving van Kelbra ligt een gelijknamig stuwmeer.

Veel bezienswaardigheden in Kelbra getuigen nog van de lange geschiedenis van de stad. Kelbra wordt voor het eerst vermeld in 1095 en in 1351 kreeg de stad stadrechten. De ruïnes van het in 1525 verwoeste Cisterciënzersklooster zijn een bezoek meer dan waard, evenals de in 1607 herbouwde en uitgebreide St. Georgiikerk, een voormalige kloosterkerk. Doordat Kelbra vlak bij het natuurpark Kyffhäuser ligt, is het een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en uitstapjes in het Kyffhäusergebergte en de zuidelijke Harz. Een wandelpromenade uit 1880 leidt de bezoekers de stad uit in de richting van het mooie gebergte. Een geliefd reisdoel in de buurt van Kelbra is ook het 81 meter hoge Kyffhäusermonument 1896, dat is gewijd aan keizer Wilhelm I, samen met de ruïne van de oude burcht Kyffhausen en de Barbarossatoren. En een heel bijzondere belevenis is een wandeling van 800 meter ondergronds in de Barbarossagrot met indrukwekkende gipsen beelden, in Rottleben. Bij Uftrungen bevindt zich een grote gipskarstgrot, de Heimkehle, die bezocht kan worden. Door in totaal twee kilometer tunnel loopt u door grote ruimten waarin u onder andere getrakteerd wordt op een kleurige lasershow.

De koningspalts Tilleda – een palts is een niet-verdedigbaar paleis – ligt aan de zogenoemde ‘Strasse der Romanik’, een vakantieroute met vele bezienswaardigheden op zijn pad. De ruïnes van deze palts uit de middeleeuwen zijn volledig opgegraven en deels gereconstrueerd. Aan het ongeveer 600 hectare grote stuwmeer Kelbra ligt een camping en een meer dan 10 hectare groot strandbad, waar de vakantieganger van verschillende soorten watersport kan genieten.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven