Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Halle, een stad van kunst en cultuur

Zo'n 140 kilometer ten westen van Dresden ligt Halle. Ten tijde van de DDR was dit een stad boordevol chemische industrie. Met het instorten van de voormalige DDR verdwenen de chemische fabrieken geleidelijk aan en trok de rook die de stad omhulde op. Langzaam maar zeker veranderde de stad naar de geweldige mix van bestaande kunst, cultuur en ontspanning die vandaag de dag zorgen voor een grote aantrekkingskracht van toeristen. De stad is bovenal bekend als de geboorteplaats van Georg Friedrich Händel, een belangrijk componist.

Halle

Halle, een stad met een rijke geschiedenis

Halle werd voor het eerst genoemd in een kroniek uit het jaar 806. Sindsdien is de vroegmiddeleeuwse zoutstad een culturele bezienswaardigheid geworden waarop verschillende tijdperken hun stempel hebben achtergelaten. De Neue Residenz, de Kathedraal van Halle en de Moritzburg in het noordwesten van de stad zijn allemaal stille getuigen van de late Middeleeuwen en de tijd van de Reformatie. Later werd Halle een "stralende ster in de hemel van de wetenschap" genoemd. In 1694 opende de universiteit haar poorten en de naam van de stad werd meteen verbonden met de meest invloedrijke intellectuelen van die tijd. Filosofen, theologen en andere geleerden zoals August Hermann Franck, Christian Wolff en Friedrich Schleiermacher waren actief in Halle. Naast de strenge wetenschap was Halle ook de thuisstad voor moderne kunsten. Georg Friedrich Händel werd hier geboren en het was in Halle dat hij z'n eerste baan als kerkmusicus had. In de 20e eeuw werd artiest en grafisch ontwerper Lyonel Feininger naar de stad getrokken. Hij gaf de structuren van de stad weer op indrukwekkende canvas schilderijen. Vandaag de dag is de Burg Giebichenstein Art Academy één van de meest vooraanstaande onderwijsinrichtingen van Duitsland. De geschiedenis van de oude zoutstad is nog overal zichtbaar. Van oude gevels tot het museum in het geboortehuis van Händel en in de kerk ziet men het originele dodenmasker van de reformator Martin Luther. Halle heeft bovendien zoveel meer te bieden op het gebied van parken, tuinen en interessante musea, waar het overal heel gezellig is om te wandelen.

Shoppen, eten en drinken

In de binnenstad van Halle zijn de meeste winkels gesitueerd rondom de Leipziger Straße, Große Ulrichtstraße, Marktplatz, Schmeerstraße en op de Alten Markt. Daarnaast zijn er Hallesche Einkaufspark in Bruckdorf, het Neustadtcentrum, het Saalecenter en het Halle-Centrum Peißen winkelcentrum waar zich diverse winkels bij elkaar bevinden. Shoppen maakt hongerig en zowel in het historische stadscentrum, als in de overdekte winkelcentra zijn er tal van typische cafés, trendy restaurants en originele Bierstuben waar het prima vertoeven is. Naast de vele internationale keukens is het proeven van originele en veelzijdige Duitse smaken een aanrader.

Evenementen

Jaarlijks vinden er in Halle uiteenlopende activiteiten en evenementen plaats. Tot de meest indrukwekkende en bijzondere evenementen behoren onder meer:

  • Historisches Moritzburgfest
  • Museumsnacht Halle – Leipzig
  • Händel – Festspiele
  • Peißnitzhausfestival
  • Laternenfest

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven