Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Harzgerode

Harzgerode ligt in het midden van een hoogvlakte van de Unterharz en op het knooppunt van verschillende routes die de Harz doorkruisen. De stad is ook de grootste van een aantal kernen die tezamen de gemeente Harzgerode vormen. De gemeente is goed te bereiken vanuit alle richtingen over de B 242 en de B 185. Bovendien stoppen de romantische stoomtreinen van de Selketalbahn, een van de smalspoorwegen van de Harz, ook in Harzgerode

Harzgerode wordt voor het eerst vermeld in 994 toen de stad het recht kreeg om markt te houden, een eigen munt te slaan en om tol te heffen. Daarmee is Harzgerode een van de oudere nederzettingen van de regio. Van historische betekenis is ook de nabijgelegen ruïne van de burcht Anhalt, die het huidige Bondsland Saksen-Anhalt deels zijn naam gaf. In 1338 kreeg Harzgerode stadsrechten. In de Albertinemijn is vele jaren lang zilver gewonnen. Een van de mooiste plekjes in Harzgerode is zonder twijfel het kasteel van de stad. Het is opgetrokken in Renaissancestijl en maakte vroeger deel uit van de verdedigingsmuur van de stad. Tegenwoordig zijn er verschillende culturele instellingen in gevestigd. De mooie mijnwerkerskerk St. Maria uit de zeventiende eeuw vormt het hartje van de oude stad. Daarbij in de buurt treft u het gerenoveerde stadhuis aan. Ook het marktplein is uitvoerig gerenoveerd en heeft nu weer zijn aloude glans terug. Rond Harzgerode lonken meer dan 200 kilometer aan wandelpaden naar de actieve vakantieganger, alsook een natuurleerpad. De tot de gemeente behorende dorpen Alexisbad, Mägdesprung en Silberhütte kunnen via de wandelpaden of met de Selketalbahn bereikt worden. Het natuurbeschermingsgebied Selketal, ook wel bekend als de poort naar de Harz is een paradijselijk toevluchtsoord. In het zwemparadijs ‘Albertine’ vinden jong en oud ontspanning.

De sportmanifestatie ‘Klippenlauf’ met verschillende afstanden, is in Harzgerode intussen tot een traditie geworden op de eerste zondag van juni. Ieder jaar weer neemt het aantal deelnemers toe. Ook sportvissers komen rond Harzgerode goed aan hun trekken; de benodigde visvergunningen zijn bij de VVV van Harzgerode verkrijgbaar. In de richting van Alexisbad is er een 1100 meter lange natuurrodelbaan. Dus ook voor de wintersporters is Harzgerode een geliefde plek. Want Harzgerode heeft tegenwoordig een springschans en een mattenschans om ook in de zomer te kunnen springen. Verder is er rond Harzgerode een uitgebreid net aan langlaufloipes.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven