Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Osterode

Osterode is een stad van zo’n 23.000 inwoners in het zuidwesten van de Harz. De stad is goed te bereiken via de noord-zuidverbindingsweg B 243 door de Harz en via de B 241 en B 498. Osterode heeft ook een station aan de lijn Herzberg-Seesen. Een paar belangrijke kenmerken van Osterode zijn de vakwerkhuizen en de goed bewaard gebleven stadsmuur rond het centrum.

Osterode is voor het eerst in een oorkonde van keizer Lotharius III uit het jaar 1136 vermeld. Tot de zeventiende eeuw vormden de mijnbouw en het gieten van metalen de belangrijkste inkomstenbronnen van de stad. In 1931 werd er voor de drinkwatervoorziening van de regio van Osterode een stuwdam gebouwd in de rivier de Söse. Osterode dat gelegen is tussen het Karstgebergte, het Lerbachtal en het stuwmeer in de Söse, vormt een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de Harz met zijn uitgebreide wandelpadennetwerk. Hieronder bevinden zich ook twee leerpaden, het Lerbacher Eisensteinlehrpfad langs oude groeves en mijnschachten en het ook voor rolstoelen toegankelijke Fischereilehrpfad. Vanuit Osterode vertrekken verder een aantal van de wandelpaden die dwars door de Harz voeren, zoals de Hexenstieg, de Försterstieg en de Baudensteig. Op de Karstwanderweg kunnen de wandelaars volop genieten van het indrukwekkende karstlandschap dat zo kenmerkend is voor de Harz. Tussen Osterode en het stuwmeer ligt het “Wald-Vogelstation” met meer dan vijftig soorten bosvogels. Daarbij komen ook de allerkleinste bezoekers aan hun trekken in de bijbehorende kinderboerderij. Rond het stuwmeer ligt een negen kilometer lang pad, geschikt voor wandelaars, nordic walkers en fietsers. Via dit pad is ook het kleine dorp Riefensbeek-Kamschlacken dat tot de gemeente Osterode behoort, te bereiken. Dit dorp biedt in de winter uitgebreide ski- en rodelmogelijkheden.

In de buurt van Osterode bevinden zich ook twee zeer bezienswaardige kasteelruïnes, de burcht Lichtenstein en de Alte Burg. Van Lichtenstein zijn enkel nog maar de grachten en een deel van de ringmuur over. Van de Alte Burg staat nog de helft van de verdedigingstoren overeind. Een van de meest imposante gebouwen van Osterode is het “Harzkornmagazin”, dat in 1722 is gebouwd. Het speelde een centrale rol in de graanvoorziening van de streek. In het zwemparadijs van Osterode “ALOHA Aqua-Land” kan het hele gezin zich naar hartenlust vermaken op de wildwaterbaan, de glijbaan, springtoren, binnen- en buitenbaden, een saunacomplex en het zonneterras.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven