Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Altenau

Stad lijkt een groot woord voor Altenau met zijn ongeveer 1600 inwoners, toch heeft dit voormalige vrije mijnbouwstadje al sinds 1636 stadsrechten. Het werd wel niet heel erg groot, het werd wel zeer welvarend van de zilvermijnbouw. Een van de bezienswaardigheden van Altenau vormen dan ook de mijnwerkershuisjes. En dat is niet de enige bezienswaardigheid die de plaats, die vanwege zijn gezonde lucht ook bekend staat als kuuroord, te bieden heeft. Altenau ligt in de Landkreis Goslar in de Oberharz aan de B498.

Altenau, voor het eerst vermeld in 1227, groeide in de middeleeuwen uit tot een rijke mijnstad in het westelijke deel van de Harz. Er werd tot het begin van de negentiende eeuw zilver gedolven. En in 1871 werd de laatste ijzergieterij gesloten. Maar ook vandaag nog zijn de oude mijnschachten de getuigen van het mijnbouwverleden. De mijnwerkershuisjes zijn opgetrokken in de typische houten bouwstijl van de Harz. Ook de zeventiende eeuwse St. Nikolai-kerk in het midden van Altenau is van hout. In 2004 werd in Altenau het Kräuterpark geopend. Dit grootste kruidenpark van Duitsland biedt een veelvoud aan zowel inheemse als exotische kruiden en is het hele jaar te bezoeken. De kruiden uit het park spelen ook een rol bij de thermen ‘Heißer Brocken’ in Altenau. Bij de veelvuldige opgietingen in deze sauna wordt dankbaar gebruikgemaakt van kruiden uit het park.

De hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken, ligt slechts 12 km van Altenau verwijderd en is zichtbaar vanuit het hele stadje. Altenau ligt aan de Oker, een zijrivier van de Aller. In en rond Altenau zijn er vele mogelijkheden voor wandelaars, mountainbikers en nordic walkers. In de winter biedt Altenau en het daarbij behorende gehucht Torfhaus, gelegen op 800 meter hoogte, met langlaufloipes, geprepareerde piste, skilift, en de enige rodellift in de Harz, ook aan wintersporters vele mogelijkheden.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven