Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Een korte schets van Wolfenbüttel

Het aangename Wolfenbüttel heeft ongeveer 55.000 inwoners en beschikt over een historisch centrum. Door de vele grachten in het westen van de stad, heeft dit gebied de bijnaam "Little Venice" gekregen. Dit is een overblijfsel van de vele Hollandse immigranten uit de 16e en de 17e eeuw. Het centrum van Wolfenbüttel beschikt over heel wat uitnodigende winkels en diverse soorten restaurants om een geslaagde dag in stijl af te sluiten. Buiten de stad is de natuur, met zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden, de ideale plaats om helemaal tot rust te komen. Het Herzgebergte is bijvoorbeeld gemakkelijk op rijafstand te bereiken.

Wolfenbüttel: cultureel erfgoed

De stad Wolfenbüttel bezit enkele bijzondere historische gebouwen en instellingen. De Herzog August Bibliotheek stamt uit 1572 en bezit een indrukwekkende collectie van ruim 35.000 historische boeken. Al sinds het jaar 1608 is de Mariakerk er een feit. Het is de eerste echte grote protestante kerk van Duitsland. Het altaar, de kansel en het orgel zijn het bezichtigen waard. Hetgeen ook mooi is, is de in barokstijl opgetrokken Trinitatiskerk en de Sint Johannis, waarin het vakwerk duidelijk tot uiting komt. Het oude centrum is royaal voorzien van oude vakwerkhuizen, waarin de historie van de stad verder leeft. De meeste vakwerkhuizen staan aan de Lange Herzogstrasse, een straat die alleen toegankelijk is voor voetgangers.

Wolfenbüttel: diverse musea

Tijdens een bezoek aan Wolfenbüttel is er de mogelijkheid om diverse musea te bezoeken. Het kasteel Wolfenbüttel, waar de adel van het huis van Brunswijk-Lüneburg 320 jaar woonde, heeft vele bijzondere barokke kamers te bezichtigen. De stad beschikt ook over een museum dat de prehistorie en de vroege geschiedenis van de stad weergeeft. Het Tonmöbelmuseum is een interactieve omgeving voor kinderen en adolescenten.

Wolfenbüttel: evenementen

De jaarlijkse kerstmarkt, een evenement dat al een maand voor Kerstmis aanvangt, biedt een in hout opgetrokken kerstdorp op het plein voor het stadhuis. De Wolfenbütteler Culture Night vindt plaats in september en brengt meer dan 150 artiesten bij elkaar, op meer dan 50 podia die door de gehele stad opgesteld staan. Volgens de overlevering had de beroemde Casanova in Wolfenbüttel "de beste week van zijn leven". Dit wordt herdacht op 14 februari, Valentijnsdag, in kasteel Wolfenbüttel.

Wolfenbüttel: rondleidingen door de stad

Eenieder kan de stad vrij bezoeken, echter desgewenst kunnen de bezoekers ook gebruik maken van professionele stadsgidsen die de bijzonderheden en de sfeer van de stad op hun eigen manier kunnen duiden. De groepen zijn niet groter dan 25 personen, zodat iedereen van de uitleg kan genieten. De individuele kerken en musea beschikken over eigen gidsen die zich beperken tot hun eigen vakgebied.

Wolfenbüttel: goed te bereiken

De Duitse stad Wolfenbüttel ligt in Duitse deelstaat Nedersaksen, op een afstand van 426 kilometer vanaf Utrecht. Ongeveer 12 kilometer ten noorden van Wolfenbüttel bevindt zich de stad Braunschweig. Wolfenbüttel is, vanaf Nederland, op ongeveer 5 uren met de auto bereikbaar. In het zuiden van de stad is er een treinstation gelegen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven