Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Elbingerode

Het stadje Elbingerode is sinds 2010 een deel van de gemeente Oberharz am Brocken en ligt midden in de Harz in de driehoek tussen Braunlage, Wernigerode en Blankenburg. Elbingerode is met de auto te bereiken via de B 244 over Wernigerode en de B 27 uit de richting Bad Harzburg en Braunlage. De stad wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1206. Vanaf de dertiende eeuw werd in Elbingerode ijzererts en pyriet gedolven. Elbingerode is in het verleden door verschillende hertogen bestuurd geweest. Na de oorlog viel het gebied toe aan de DDR.

Door zijn mijnbouwverleden is het niet verwonderlijk dat Elbingerode tegenwoordig enkele bezienswaardigheden heeft die met dat verleden te maken hebben. Zo is de voormalige mijn ‘Drei Kronen & Ehrt’, die van 1530 tot 1990 in werking is geweest, zeker een bezoek waard, evenals trouwens de oude mijn ‘Büchenberg’ die in 1970 de poorten sloot. Elbingerode is een stad van vakwerkhuizen en heeft een bezienswaardige kerk, een monumentale apotheek en een oude brouwerij. Ook de oude vakwerkhuizen bieden een mooi inkijkje in de rijke geschiedenis van het historische centrum van de stad. Op vakantiegangers oefent het door natuurlijk bronwater gevoede natuurbad een grote aantrekkingskracht uit, net als de kegelbaan en de minigolf. Rond Elbingerode ligt een goed bewegwijzerd wandelpadennet. Bijzonder is de wandelroute met als thema de historische mijnbouw in de Harz. Voor de geoefende wandelaar is een wandeling in de richting van Drei Annen Hohne naar de stuwdam in de Zillierbach. Ook fietsers komen in Elbingerode goed aan hun trekken. Er zijn verschillende routes uitgezet met wisselende moeilijkheidsgraden.

In de winter is Elbingerode weer een paradijs voor langlaufers. Meerdere loipes zijn er voor hen door de afwisselende natuur uitgestippeld. Deze loipes reiken zelfs tot aan het gebied rond de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Voor de jonge bezoekers zijn er ’s winters de verschillende rodelbanen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven