Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Ilsenburg is met nog geen 10.000 inwoners een kleine stad aan de noordrand van de Harz. De stad ligt in het liefelijke dal van het riviertje de Ilse die ontspringt aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Ilsenburg is makkelijk over de B 6 met de auto te bereiken. Verder ligt Ilsenburg aan de spoorlijn tussen Bad Harzburg en Wernigerode.

Keizer Otto III had in de tiende eeuw een burcht bij Ilsenburg, die later gebruikt werd als basis voor een Benedictijner klooster. Het gehucht Ilsenburg ontwikkelde zich in de zestiende eeuw en was in het bezit van een eigen ijzergieterij, waar het ijzererts verwerkt werd. Tot ver buiten de Harz was Ilsenburg bekend om zijn haardschilden, vaak kunstig bewerkte gietijzeren platen die behalve als bescherming tegen de hitte van haard of fornuis, dienden ter versiering. De eerste toeristen kwamen aan het eind van de negentiende eeuw naar Ilsenburg en in 1947 werd de stad officieel benoemd tot kuuroord, vooral vanwege de zuivere en gezonde lucht. En pas in 1959 kreeg Ilsenburg stadrechten. Ilsenburg is vooral om zijn uitzonderlijk milde klimaat bekend. Wandelaars kunnen rond de stad volop genieten van het schilderachtige dal van de Ilse met zijn aantrekkelijke watervallen en de omliggende gemengde bossen, een van de bijzondere kenmerken van de Harz. Een van de mooiste wandelpaden naar de Brocken, het Heinrich Heinepad vertrekt vanuit Ilsenburg. Het pad volgt de rivier de Ilse tot ongeveer halverwege het dal en vervolgt zijn weg dan via twee alternatieve routes. De wandeling stroomopwaarts langs de watervallen, de Ilsesteen en de ‘verborgen Ilse’ is een onvergetelijke belevenis.

Door de ‘Groene Band’, de voormalige grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR, loopt nu een goed bewegwijzerd wandelpad van Ilsenburg naar Walkenried aan de zuidrand van de Harz. De decennialang ongerept gebleven natuur biedt wandelaars en fietsers tegenwoordig een idyllische atmosfeer met zeldzame dieren en planten. Er zijn nog enkele restanten van de grens over, die bezichtigd kunnen worden. Tot de mooiste bezienswaardigheden van Ilsenburg moeten toch wel de combinatie van de burcht en het klooster die rond een kruisvormige basiliek gebouwd is, gerekend worden. Dit ensemble ligt steil boven de Ilse. Hier wordt nu een kunst- en cultuurcentrum ontwikkeld, met restaurant- en hotelfaciliteiten. De oude ijzergieterij van Ilsenburg is iedere werkdag geopend en dan kunnen de bezoekers het ijzergieten aanschouwen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven