Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Halberstadt

Halberstadt is met meer dan 40.000 inwoners als poort tot de Harz een van de grotere steden in het Bondsland Saksen-Anhalt. De stad is van oorsprong een verkeersknooppunt en is dan ook makkelijk te bereiken via de B 79, de B 81 en de B 245, evenals trouwens per spoor vanuit Maagdenburg, Halle, Vienenburg, Hannover, Blankenburg en Thale. Halberstadt behoort tot de belangrijkste steden van de Harz-regio.

Al in 804 maakte Karel de Grote Halberstadt tot bisschopsstad. In 989 kreeg de stad het recht om markt te houden, een eigen munt te slaan en om tol te heffen. In 1179 werden een groot deel van de stad en de domkerk geheel verwoest, waarna de huidige dom is gebouwd. In 1326 sloot Halberstadt met de buursteden Quedlinburg en Aschersleben de zogenoemde Halberstadtse driestedenbond. In het midden van de achttiende eeuw was Halberstadt het centrum van de Duitse Verlichting. In 1761 kocht de dichter Ernst von Spiegel de Spiegelsberge, die zijn naam kreeg, en legde daarop een landschapspark aan. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog leed Halberstadt, dat een van de mooiste vakwerksteden van Duitsland was, zware verliezen. Meer dan 80 procent van de historische gebouwen werd bij luchtaanvallen verwoest. Pas na de Duitse eenwording werd de binnenstad van Halberstadt uitvoerig gerestaureerd en opnieuw vormgegeven. De historische kern van Halberstadt ligt rond het domplein. Aan de westkant van het plein ligt de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1146. Dit is een Romaanse basiliek met vier torens. Aan de oostzijde ligt de Gotische dom die aan de twee heiligen Stephanus en Sixtus gewijd is. Dit is een van de weinige kerken in Duitsland die gebouwd is in de klassieke Franse kathedraalstijl. Vermeldenswaard is ook de behouden gebleven rijke middeleeuwse inrichting van de kerk, waaronder de domschat die bestaat uit een verzameling unieke kunstwerken. Ook de Martinikerk behoort tot de bezienswaardige bouwwerken van Halberstadt. De twee karakteristieke torens van ongelijke hoogte van deze kerk zijn al van ver buiten de stad te zien. Waarschijnlijk werd de zuidelijke toren hoger gebouwd dan de andere, om de wachters van de stad een betere blik op de omgeving te bieden. De historische binnenstad van Halberstadt herbergt 450 vakwerkhuizen in de bouwstijl van Neder-Saksen. Het stadhuis werd gereconstrueerd naar het voorbeeld van zijn voorganger. Voor het stadhuis staat een van de weinig overgebleven Rolandstandbeelden van Duitsland. Een Rolandstandbeeld is een beeld van een ridder met een getrokken zwaard, die symbool staat voor de bescherming van de stad en zijn burgers. Het landschapspark op de Spiegelsberge in het zuiden van Halberstadt is aangelegd naar het voorbeeld van het Wörlitzpark in Dessau. Ook de dierentuin van Halberstadt is in dit park gevestigd. In het jachtslot in Renaissancestijl bevindt zich tegenwoordig een restaurant. Het grote aantal wandelpaden nodigen de wandelaar uit en voor de kleintjes zijn er vele speelmogelijkheden. Niet alleen is Halberstadt een aangenaam reisdoel, het is ook een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz.

In de vele musea van Halberstadt komen de cultureel geïnteresseerden ruimschoots aan hun trekken, zoals het literatuurmuseum Gleimhaus, het stadsmuseum over de historie van de stad, het natuurhistorisch museum Heineanum biedt op de begane grond een omvangrijke vogelverzameling, bijeengebracht door Ferdinand Heine. In het Schraubemuseum maakt u kennis met de wooncultuur rond het begin van de twintigste eeuw en het Berend Lehmannmuseum informeert de bezoeker over de Joodse gemeente van Halberstadt. Er zijn vele hotels, pensions en vakantiehuisjes die onderkomen bieden aan de vakantiegangers met verschillende beurzen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven