Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Historisch Hildesheim

Hildesheim, gelegen op ongeveer een half uur van Goslar, wordt omringd door een prachtig gevarieerd landschap en ligt direct aan het kleine riviertje de Innerste. Deze sfeervolle stad kent een zeer lange historie. Hildesheim werd al in 815 gesticht als bisdom. Het stadsbeeld met haar vele prachtige Romaanse kerken is hier vandaag de dag nog steeds een indrukwekkende getuige van. Tevens is in Hildesheim één van de hoogste kerktorens ter wereld te vinden! Helaas is in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de historische binnenstad beschadigd door oorlogsgweld, maar echter werd een groot deel van het centrum in oude stijl herbouwd en het is dan ook zeer de moeite waard deze stad te bezoeken. De vele historische monumenten maken Hildesheim tot een eldorado voor cultuurliefhebbers. Het centrum is zeer compact en alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar. De schitterende natuur rondom de stad nodigt verder uit tot het maken van wandelingen en fietstochten.

Hildesheim: de stad van de kerken

Hildesheim dankt zijn bekendheid vooral aan zijn vele kerken. Tijdens een verblijf in deze stad zullen de volgende bijzondere kerken zeker een onvergetelijke indruk maken:

St. Michaels kerk

Deze voormalige kloosterkerk werd in 1020 voltooid en is gebouwd volgens een oud symmetrisch ontwerp uit het Romeinse tijdperk. Het gebouw is zeer indrukwekkend door haar grootte en door de robuuste uitstraling. Het interieur met een prachtig beschilderd houten plafond, bijzonder stucwerk, bronzen deuren en de Bernward bronzen kolom is buitengewoon fraai. In de kerk bevindt zich ook de crypte gewijd aan St. Michael. Verder zijn er meerdere kunstobjecten te zien, zoals een Maria-altaar uit 1520.

St. Michaels kerk

Dom van Hildesheim

Al in de 9e eeuw stond er op deze plek een kerk. In de 11e, de 12e en de 13e eeuw werden er delen gerenoveerd en toegevoegd. De huidige Mariadom is een basiliek met 3 schepen. Het interieur kent nog veel middeleeuwse schatten, waaronder een zeer grote kroonluchter met een diameter van maar liefst 6 meter. Andere monumentale stukken zijn de bronzen Christuszuil en de Bernwarddeur met taferelen uit het oude en het nieuwe testament. In het museum zijn nog meer domschatten te bezichtigen. Op de binnenplaats groeit een, al meer dan 1000 jaar oude, rozenstruik.

Sint-Andreaskerk

Op de plek van deze kerk heeft ooit een kapel gestaan die gewijd was aan de apostel Andreas. De huidige Gotische kerk werd aan het einde van de 14e eeuw gebouwd. De toren werd in de 19e eeuw pas afgebouwd. Deze kerktoren, met een hoogte van 114 meter, behoort tot één van de hoogste kerktorens ter wereld. De trap met 365 treden leidt tot een uitkijkplaats op 75 meter hoogte. Op elke tree is de naam van de stadsburger te vinden die de tree heeft geschonken. In de kerk zelf bevindt zich een zeer groot orgel. Verder staat er een mooie fontein op het kerkplein.

Hildesheim: overige interessante bezienswaardigheden

 

Marktplatz met vakwerkhuizen

De Marktplatz wordt aan alle kanten omringd door prachtige gebouwen. Elk gebouw is anders, omdat ze uit diverse tijdperken stammen. De panden zijn, na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, zeer fraai gerestaureerd. Het meest bekende gebouw is het gotische, houten Knochenhaueramtshaus uit 1529, oorspronkelijk het Gildehuis van de slagers. De gevel van dit gebouw is, op bijzondere wijze, versierd met houtsnijwerk. Op de bovenste verdieping bevindt zich een stadsmuseum en op de begane grond is een horecagelegenheid te vinden. Tegenover het Knochenhaueramsthaus staat het Gotische stadhuis. Verder zijn er rondom het plein panden uit de renaissance tijd te vinden en een oosters bouwwerk, genaamd de Tempel.

Museum Roemer und Pelizaeus

Dit museum wordt internationaal geroemd omwille van haar interessante verzameling Egyptische kunstschatten.

Natuur en omgeving

Van oudsher werd Hildesheim omringd door een stadsmuur. Langs het bewaard gebleven deel van de stadsmuur ligt een wandelroute met diverse parken en tuinen.

Magdalena rozentuin

In deze tuin groeien en bloeien er meer dan 1500 rozen.

Ernst Erlicher Park

Dit is een park met 2 grote vijvers en diverse speeltuinen.

Sportcentrum

Groot sportcentrum met waterparadijs, gelegen net buiten het centrum.

Attractiepark Rasti Land

Een zeer leuk attractiepark met 30 attracties voor het hele gezin.

Hildesheim: bijzondere evenementen

In de stad Hildesheim worden het hele jaar door evenementen georganiseerd die een verblijf extra leuk maken, waaronder:

  • Rosenfest in de Magdalenengarten
  • City-Beach achter het stadhuis in de zomer
  • Schaatsbaan in het centrum in de winter

Tot slot beschikt Hildesheim ook nog over een universiteit en een vliegveld.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven