Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Het Bodetal "Natuurwonder"

De Bode behoort tot de grootste rivieren van de Harz. Hij ontspringt in de buurt van de Brocken, de hoogste berg van de Harz, en mondt na 169 kilometer uit in de Saale. In zijn loop wordt de Bode een aantal keren belemmerd door stuwdammen, waaronder die in het Rappbodedal met de hoogste stuwdam van Duitsland. De warme en de koude Bode hebben in de lange geschiedenis ieder een eigen dal uitgesleten, maar de laatste tien kilometer vormen ze samen tussen Treseburg en Thale het eigenlijke Bodetal.

Het Bodetal is een uniek natuurmonument. Het geldt als het belangrijkste rotsdal ten noorden van de Alpen in Duitsland. Miljoenen jaren lang heeft de rivier zich door de harde rots een diepe kloof uitgesleten. Deze kloof is bij Treseburg ongeveer 140 meter diep en bij Thale zelfs 280 meter. Behalve graniet komen hier ook leisteen, kwarts en mica aan de oppervlakte die de kloofwanden verschillende kleuren bezorgen.

Door de smalte van het Bodetal kan er geen weg worden aangelegd en zelfs het door vakantiegangers veel gebruikte wandelpad van Thale naar Treseburg werd pas begaanbaar nadat er met springstof ruimte voor gemaakt was. De smalte van het dal is ook de oorzaak van het microklimaat dat er heerst, waarbij er ook een duidelijk onderscheid bestaat tussen de noordelijke en zuidelijke helling. Het dal is tussen de zeven en 25 meter breed en het verval van de rivier is 100 meter op 17 kilometer. Dat kan alleen maar met stroomversnellingen gepaard gaan. Het wildwaterkarakter is het duidelijkst bij de zogenoemde Bodekessel die is ontstaan doordat een vroegere waterval met springstof is verwijderd. Gelukkig is het plan uit 1891 om hier een 150 meter hoge stuwdam te bouwen, verworpen.

Het Bodetal werd al in 1937 beschermd natuurgebied en met zijn oppervlakte van meer dan 400 hectare behoort het tot de grootste natuurgebieden van Saksen-Anhalt. De vegetatie in het Bodetal kenmerkt zich door de woeste natuur door kleinschaligheid en door natuurlijke loofbossen. Tot de zeldzame dieren van het gebied behoren de wilde kat, de slechtvalk en de zwarte ooievaar.

Aan weerszijden van het Bodetal bij Thale bevinden zich twee rotsen, de Rosstrappe en de Heksendansplaats. Deze kunnen beide met respectievelijk een kabelbaan en een stoeltjeslift bereikt worden, maar het is veel spectaculairder ze met de slingerpaden vanuit het dal te beklimmen. Het gebied is hier met vele mythen en sagen omgeven. De Rosstrappe is 403 meter hoog en bevindt zich direct aan de uitgang van het Bodetal. De Heksendansplaats is ongeveer 50 meter hoger en hierop bevindt zich een dierentuin van inheemse dieren en een bergtheater.

>> Steden en dorpen in de Harz