Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Actief - wandelen en fietsen

Het Noord-Duitse middelgebergte de Harz is bij uitstek geschikt voor het maken van wandel- en fietstochten. De overweldigende natuur met weelderige bossen en grazige weiden tussen de diepe kloven en steile bergwanden, de dromerige blauwe stuwmeren en snelstromende rivieren, zorgt ervoor dat u steeds een wisselend landschap beleeft. Wandeltochten kunt u in alle soorten en maten maken. Rond de steden en dorpen is er vaak een wijdvertakte en goed bewegwijzerd padennetwerk, waarop u wandeltochten in alle mogelijke afstanden kunt maken. Maar u kunt ook kiezen voor een aantal langeafstandspaden waarmee u de hele Harz kunt doorkruisen.

De bekendste van deze wandelpaden is de Hexenstieg. Deze tocht van bijna honderd kilometer die in 2003 is geopend, ligt tussen Osterode in het westen en Thale in het oosten. Hij voert onder andere langs de Brocken, de hoogste berg van de Harz. De Baudensteig is ook zo’n honderd kilometer lang en voert van Bad Grund naar Walkenried door loof- en gemengde bossen, lieflijke dalen en grote hoogten met een magnifiek uitzicht. De Grenzweg leidt eveneens honderd kilometer langs de voormalige grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Langs dit pad kan de wandelaar dan ook kennis maken met de geschiedenis van de Duitse deling. Bovendien is de oude grensstrook tegenwoordig een aantrekkelijk natuurgebied doordat er decennia lang geen mens in het gebied mocht komen. De Karstwanderweg Südharz is zelfs 200 kilometer lang en leidt van Sangerhausen naar Osterode een gebied dat rijk is aan gipssteen. Op de Selketalstieg staat door het traject dat door de Zuid-Harz voert, veel cultuur en natuur op het program. Aan dit pad ligt bijvoorbeeld de burcht Falkenstein en de stad Quedlinburg die een werelderfgoed van UNESCO is. De Försterstieg leidt van de oude keizersstad Goslar naar Riefensbeek-Kamschlacken bij Osterode in het zuiden en komt daarbij langs drie belangrijke stuwdammen, die van het Granedal, de Innerste en het Sösedal. Langs het kloosterpad kunt u zich als een pelgrim uit vroeger dagen wanen. De ruste en stilte van het noordelijk Harzvoorland staat hier dan ook centraal.

Voor de doorgewinterde wandelaar is er de Harzer Wandernadel. Op het netwerk van wel 8000 kilometer aan wandelpaden zijn 222 stempelposten ingericht. Met het verzamelen van de stempels kunt u verschillende erkenningen voor uw prestatie verwerven, variërend van goud en zilver tot brons. Allerlei variaties op het “gewone” wandelen zijn in de Harz ook goed mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan “speedhiken”, een uiterst atletische variant van wandelen. Ook kunt u in de zuivere lucht van de hoger gelegen delen van de Harz aan gezondheidswandelen doen, waarbij extra de nadruk wordt gelegd op de heilzame berglucht.

Uiteraard kunt u ook in plaats van voor wandelen kiezen voor nordic walking. Hiervoor zijn naast de bestaande wandelpaden ook speciale trajecten aangelegd. En tenslotte kunt u ook op veel van de speciale paden fietsen of mountainbiken. Op het gebied van een sportieve manier om uw vakantie door te brengen heeft de Harz dus veel te bieden.

>> Dorpen en steden in de Harz