Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Blankenburg

Blankenburg, een stad van ruim 20.000 inwoners, wordt gedomineerd door een groot kasteel bovenop op de kalkstenen berg de Blankenstein. Blankenburg ligt aan de noordrand van de Harz. Anders dan voor de Duitse hereniging is de stad goed te bereiken over de nieuwe weg B 6n. Bovendien is er een treinstation. Blankenburg wordt voor het eerst vermeld in 1123 en heeft een bewogen geschiedenis.

In de twaalfde eeuw werd de stad verwoest door de Duitse keizer Barbarossa en gedurende de dertigjarige oorlog in de zeventiende eeuw werd Blankenburg langdurig gelegerd. In het stadhuis worden nog kanonskogels uit die tijd bewaard. Al sinds de middeleeuwen is Blankenburg de grootste stad in de omgeving met welvarende burgers en kuurgasten. In de Tweede Wereldoorlog heeft Blankenburg veel geleden, maar de laatste twee decennia zijn veel gebouwen in hun oude glorie hersteld. Het belangrijkste herkenningspunt van de stad is het grote kasteel op de Blankenstein, waarvan de funderingen terug gaan op het jaar 1123. Vlakbij dit kasteel ligt het kleine kasteel, van veel later datum. Dit juweeltje van schoonheid is in de achttiende eeuw gebouwd en heeft een tuin in barokstijl. In de terrasvormige tuin bevinden zich vijverpartijen, zandstenen beelden en prachtige hagen. De oude stad van Blankenburg is gebouwd in vakwerkstijl en hier zijn ook nog veel stadsvilla’s van rond de vorige eeuwwisseling bewaard gebleven. Het stadhuis stamt uit de Renaissance.

Bij Blankenburg begint de Duivelsmuur, een 20 km lange grillige rotsformatie met scherpe pieken. De Duivelsmuur die omgeven is met vele sagen en mythen, eindigt bij Ballenstedt. Voor klimliefhebbers zijn enkele delen van deze formatie vrijgegeven. De 400 meter hoge Ziegenkopf ligt slechts één kilometer buiten Blankenburg en is goed te bewandelen. Vanaf de uitzichttoren op deze berg kunt u kijken tot aan de Brocken, de hoogste berg in de Harz. In Blankenburg is zeker ook het Herbergmuseum een bezoek waard. Even buiten Blankenburg ligt de kasteelruïne Regenstein die als openluchtmuseum is ingericht. De in de rotsen uitgehakt kamers en grachten zijn zeer indrukwekkend.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven