Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

De Harz - algemene informatie

De Harz is het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland. Het gebied ligt op het snijpunt van de drie Bondslanden, Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Daarnaast maken vijf districten, de zogenoemde Landkreise, deel uit van de Harz. In het westen zijn dat Goslar en Osterode am Harz, in het noorden en oosten de Landkreis Harz en Mansfeld-Südharz en in het zuiden Nordhausen. Van oost naar west heeft het gebergte een lengte van 110 kilometer en het is 30 tot 40 kilometer breed. De oppervlakte van de Harz is 2.226 vierkante kilometer. De meest westelijke stad is Seesen en de meest oostelijke Lutherstadt Eisleben. De Brocken is met 1141,1 meter de hoogste berg van de Harz.

De Harz heeft een zeer grote rijkdom aan plant- en diersoorten. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, hoogvlaktes die deels voor de landbouw benut worden, diep ingesneden dalen met wilde rivieren, beken en watervallen en grote en kleine stuwmeren. De Harz kent een lange geschiedenis van bewoning die al ver terug in de prehistorie begint. In het gebied liggen drie natuurparken en het Nationaal Park Harz. De Harz is hiermee dan ook een wandelgebied bij uitstek, maar ook ’s winters heeft de Harz zijn bezoekers veel te bieden.

De Harz is onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz wordt de Hochharz genoemd. Hiertoe behoort ook het Brockenmassief. De Unterharz is met een gemiddelde hoogte van 400 meter veel lager dan de Oberharz. Het Harzvorland dat zich rond de Harz bevindt, wordt vaak ook tot de Harz gerekend. Het Brockenmassief is de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Wezer in het westen en de Elbe in het oosten. De belangrijkste rivieren van de Oberharz zijn de Oker, de Innerste en de Oder. In de Unterharz ontspringen de Bode en de Wipper. Het oudste stuwmeer van de Harz is dat in het Sösedal dat in 1931 werd voltooid.

Een ander belangrijk waterwerk in de Harz is het zogenoemde Oberharzer Wasserregal, dat een Werelderfgoed is. Dit is een systeem van waterreservoirs, kanalen en tunnels dat vanaf de zestiende tot in de negentiende eeuw werd aangelegd ten behoeve van de mijnbouw. Door zijn geologische samenstelling is de Harz van oudsher een belangrijk mijnbouwgebied. Sinds 968 wordt in geschriften melding gemaakt van mijnbouw, maar deze was al veel eerder, in de bronstijd, begonnen. De belangrijkste mijnbouwproducten waren zilver, koper, lood en zink. Rond 1800 waren in de Oberharz de mijnen al ruim 500 meter diep. Daarmee zijn ze de diepste ter wereld. In de twintigste eeuw werden de mijnen een voor een gesloten. Onlosmakelijk verbonden met de mijnbouw in de Harz zijn de uitvindingen van de staalkabel en de zogenoemde fahrkunst of kunstladder.

Tegenwoordig vormt een van de belangrijkste bronnen van inkomsten het toerisme in de Harz. Trekpleisters zijn bijvoorbeeld de vele steden en stadjes met de vaak goed bewaard gebleven vakwerkhuizen die ze zo’n romantisch aanzicht geven. Verder natuurlijk het Nationale Park Harz en de drie natuurparken, de Brocken als hoogste berg in de omgeving, de stoomtreinen die op de smalspoorlijnen van de Harz een regelmatige dienst onderhouden tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg en de speciale lijn die de Brocken opvoert. De Harz bewijst maar weer eens dat Duitsland veel te bieden heeft op het gebied van natuur, cultuur en geschiedenis.

 

>> Dorpen en steden in de Harz

 

TIP: Nog wat dichterbij gelegen is het Teutoburger Wald. Een heuvelrug net over de grens en bekend van het fraaie bergstadje Tecklenburg. Het ligt op ideale afstand om er een dagtrip van te maken maar u kunt er natuurlijk ook een vakantie houden. Er is namelijk genoeg te doen.