Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Niet alleen in oude bouwwerken en andere stenen en houten bezienswaardigheden vindt u de weerspiegelingen van de cultuur en (hedendaagse) kunst terug. Ook in kleiner formaat kunt u meer vinden in de Harz dan u misschien zou verwachten. In Goslar vindt jaarlijks de uitreiking plaats van de keizerring, een onder moderne schilders zeer begeerd kleinood. Dit gaat gepaard met overzichtstentoonstellingen tijdens de zomermaanden. De Harzer houtsnijkunst staat op een heel ander niveau. Meest populair zijn wel de heksen op een bezemsteel, met of zonder flarden stof aan gekleed. Bezoekers aan de Harz schaffen zich graag een dergelijk houten vrouwspersoon aan als aandenken aan reis of vakantie. Opmerkelijk is de achtergrond van dit souvenirs fenomeen. Niet zozeer de sagen en legenden rondom heksen (Walpurgisnacht) spelen hierbij een rol maar vooral de verdringing van de heksenprocessen, die wel nergens zolang hebben voortgeduurd als in de Harz. Tot diep in de 18e eeuw en leidde dit tot vervolging en vaak het doden van aanstootgevende “rode vrouwen”

De vele en vaak eeuwenoude vakwerkbouw, romaanse, gotische, en barokke stijlen aan monumentale bouwwerken komen veelvuldig voor in de Harz. Er wordt opmerkelijk weinig hout gebruikt als bouwmateriaal in een eigen Harzstijl. Uitzondering is de beroemde Stabkirche in Hahnenklee. Ook het cafe Winuwuk in Bad Harzburg is een van de weinige voorbeelden van een eigen Noord Duitse bouwstijl. Tot zover de architectuur, de literatuur is iets heel anders. Er zijn ontzettend veel oude prenten en tekeningen over de Harz in omloop. Sommigen hebben er een neus voor maar kijk eens rustig rond in een van de oude boekwinkeltjes die in de Harz te vinden zijn. Bruikbare reisgidsen zijn van de beroemde schrijvers-filosofen Goethe en Heine. De reisexpedities die ze maakten en de boeken die er over werden geschreven door de heren zijn te vinden in het betere antiquariaat of boekhandel.

Ook op internet is het nodige te vinden over reishandboeken van weleer. Het werk van eerder genoemde heren spreekt het meest tot de verbeelding maar andere oude reisbeschrijvingen van onbekende schrijvers kunnen tevens zeer de moeite waard zijn. Ze zijn er echt. Probeer exemplaren te bemachtigen van voor de Duitse hereniging en het liefst uit de eerste helft van de 20e eeuw. Neem het mee als gebruiksvoorwerp op uw tochten door de Harz. Ze zijn vaak niet te versmaden.

>> Dorpen en steden in de Harz