Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Ilfeld

Het dorp Ilfeld met zijn kleine 3000 inwoners is een deel van de gemeente Harztor. Deze voor toeristen aantrekkelijke plaats biedt vele vakantiemogelijkheden. Ilfeld ligt aan de B 4 en is daardoor makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Nordhausen kan Ilfeld bovendien makkelijk met de trein bereikt worden, op werkdagen rijdt er ieder uur een trein en in de weekends iedere twee uur. En met de romantische stoomtreinen van een van de smalspoorwegen in de Harz kunt u rechtstreeks naar de Brocken, de hoogste berg van de Harz.

Het dorp is rond 1100 gesticht op de huidige Burgberg door de graven van Bielstein die zichzelf de “Ilburgers” noemden. Later kreeg Ilfeld een klooster dat na de reformatie gesloten werd. Het klooster werd lang als ziekenhuis gebruikt. Doordat Ilfeld in 1898 aangesloten werd op de spoorlijn dwars door de Harz, kwamen ook de eerste vakantiegangers en dagjesmensen naar het dorp. Het romantische Ilfeld met zijn vele vakwerkhuizen, ligt in een dal en wordt omringd door dichte bossen. Ilfeld is uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten en is door zijn zuivere lucht een gezonde plaats om te verblijven. Er zijn vele goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden, waarvan er een ook leidt naar de Poppenberg, waarop zich een uitkijktoren bevindt. Deze toren uit 1894 lijkt sterk op de Eiffeltoren in Parijs en wordt daarom “Kleine Eiffeltoren” genoemd. Het uitzicht op het landschapsbeschermingsgebied Zuid-Harz is subliem.

Aan de zuidkant van het dorp bevindt zich de zogenoemde “Lange Wand”. Deze steile bergwand laat heel goed de geologische geschiedenis van de Harz aflezen. Verder is er daar een oude kopermijn, waarin nu een mijnmuseum is gehuisvest. De “Rabensteiner Stollen” verhaalt van de geschiedenis van steenkool- en ertsmijnbouw in Ilfeld. Op glas-in-loodvensters van de St.-Georg-Marienkerk in Ilfeld wordt de bruiloft van Luther verbeeld. De beroemde dichter Goethe heeft een keer in Ilfeld overnacht en zijn kamer in hotel “Zur Goldenen Krone” draagt sindsdien zijn naam.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven