Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Nordhausen

Nordhausen is een grote stad op de grens tussen de Harz in het noorden en de “Goldenen Aue” in het zuiden. Nordhausen vormt een verkeerknooppunt tussen de autosnelweg A 38 door de Zuid-Harz en de B 80. Ook op het spoor ligt Nordhausen op een knooppunt; het is het zuidelijke vertrekpunt van de “Harzquerbahn”, een van de smalspoorwegen door de Harz waarop stoomtreinen de dienst onderhouden, naar Wernigerode in het noorden van de Harz.

De naam Nordhausen geeft een aanduiding vanuit welke richting de stad bevolkt werd, namelijk vanuit het zuiden en niet vanuit de Harz. Nordhausen is een van de historierijkste steden van de Harz. De stad wordt in 927 voor het eerst in een oorkonde vermeld. Maar al in 780 werd op deze plek een Frankische koningspalts, een niet verdedigbaar paleis, opgericht. De stad ontstond rond de burcht Nordhausen. In 961 werd er een klooster gesticht waaruit later de Dom van Nordhausen ontstond. Tussen 1220 en 1802 was Nordhausen een zogenoemde “Freie Reichsstadt”. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd Nordhausen voor driekwart door geallieerde bombardementen verwoest. Maar na de oorlog is de stad met veel gevoel weer gerestaureerd. Iets waarmee Nordhausen een wijdverbreide vermaardheid heeft verworven is de “Nordhäuser Doppelkorn”, een soort brandewijn die al sinds 1507 hier gemaakt wordt. Door zijn lange en rijke geschiedenis, beschikt Nordhausen over een groot aantal bezienswaardigheden. Maar niet alleen de geschiedenis is leverancier van bezienswaardigheden, ook de moderne tijd heeft er een paar opgeleverd. De Dom staat ongetwijfeld hoog op het lijstje van de bezoekers van Nordhausen. Deze kerk werd meermaals uitgebreid en verbouwd, maar ook verwoest. Het Rolandstandbeeld voor het stadhuis is een getuigenis van de zelfstandigheid van Nordhausen. Het beeld heeft het bombardement overleefd, maar moest in de jaren negentig geheel gerenoveerd worden. Het origineel staat nu in het stadhuis en ervoor staat een kopie. Het huidige stadhuis is tussen 1608 en 1610 gebouwd op het veel oudere fundament uit de veertiende eeuw.

In de stadstokerij kunnen de volwassen bezoekers de smaak van de traditionele brandewijn uitproberen. Verder zijn het stadstheater, de verschillende kerken en kloosters, de kerk “Sankt Maria auf dem Berg”, de vele musea en gedenkplaatsen van Nordhausen de moeite van een bezoek meer dan waard. Tot de verdere bezienswaardigheden behoren de rozentuin en de reptielentuin en de regelmatig georganiseerde evenementen. Het badhuis dat in 1907 in Jugendstil werd gebouwd, ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een modern zwemparadijs met glijbanen en sauna’s.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven