Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Tanne

Het gehucht Tanne met slechts ruim 500 inwoners maakt sinds 2010 deel uit van de verzamelgemeente Oberharz am Brocken. Tanne is een kuuroord op een kleine 500 meter hoogte dat ligt tussen de dorpen Benneckenstein, Königshütte en Trautenstein. Het gehucht is makkelijk te bereiken via de B 242. Tanne ligt weliswaar aan de smalspoorlijn dwars door de Harz, maar heeft geen eigen station.

Tanne wordt voor het eerst vermeld in 1335, het jaar waarin daar een ijzergieterij werd gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Tanne tot de DDR. De ijzergieterijen van Tanne werden in 1966 gesloten, omdat de productie naar Königshütte verplaatst werd. Het toerisme begon in Tanne in 1886 met de opening van de spoorlijn naar Blankenburg, die tegenwoordig niet meer bestaat, en bereikte zijn hoogtepunt na de Eerste Wereldoorlog. In die periode werden er in Tanne veel hotels, pensions en vakantiehuisjes gebouwd. Tanne werd een luchtkuuroord en een wintersportplaats. Deze oude traditie herleefde na de Duitse hereniging in 1990 geleidelijk. Sinds 2000 is Tanne een officieel erkend kuuroord. Tanne ligt in het dal van het riviertje de Warme Bode, omringd door dichte bossen en groene weiden. Rond het voormalige mijnbouwgebied ligt een dicht netwerk van goed bewegwijzerde wandelpaden. De wandelweg rondom Tanne heeft een totale lengte van 7,5 km. Tanne grenst in het noorden aan het beschermde natuurgebied van de berg Rauer Jakob. In de winter beschikt Tanne over vier bewegwijzerde langlaufloipen met verschillende moeilijkheidsgraden.

Tot de bezienswaardigheden van Tanne behoren het zogenoemde “Hirtendenkmal”, waar traditioneel wandelaars elkaar ontmoeten om samen verder te trekken. Verder biedt het erfgoedmuseum van Tanne de bezoeker een goed inzicht in de geschiedenis en gebruiken van de regio. Aan de dorpsrand richting Königshütte bevindt zich een betoverend sprookjespark. Bezienswaardig zijn ook de dorpskerk met een altaar uit de zestiende eeuw en de hertenkamp. De 528 meter hoge Kapitelsberg biedt een mooi uitzicht over Tanne en omgeving. Een jaarlijks hoogtepunt is het “Tanner Kuhball”, waarbij het bijzondere rode runderras van de Harz het “Höhenvieh” in het middelpunt van de belangstelling staat. Tanne is goed voorzien van hotels, pensions en vakantiehuisjes, zodat de Harztoeristen verzekerd zijn van een goed onderkomen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven