Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Stiege

Sinds 2010 is het dorp Stiege met ruim duizend inwoners een deel van de gemeente Oberharz am Brocken. Het dorp ligt op ongeveer 500 meter hoogte en is eenvoudig te bereiken via de B 242. Het belangrijkste gebouw in Stiege is het jachtslot dat in 1329 voor het eerst in een oorkonde vermeld wordt. Het slot werd door de graven van Blankenburg voornamelijk gebruikt voor de bescherming van het waardevolle mijnbouwgebied rond Stiege.

Stiege is een klein luchtkuuroord dat ligt tussen Hasselfelde en Güntersberge, midden in de schilderachtige Harz. Rond Stiege liggen dan ook niet minder dan 120 kilometer aan wandelpaden, een waar paradijs voor wandelaars en joggers. Bovendien is Stiege het beginpunt van het langeafstandswandelpad de Selketalstieg. Onder het jachtslot ligt het Stiegese meer dat uitstekend geschikt is om te zwemmen en te waterfietsen. Verder is de houten kerk Albrechtshaus in Stiege zeer bezienswaardig. Deze kerk is in 1905 in de stijl van een Noordse staafkerk gebouwd. Stiege is bovendien een belangrijke halte op de Selketalbahn en de Harzquerbahn. Dit zijn de twee smalspoorwegen waarop stoomtreinen dienst doen, dwars door de Harz. In Stiege is er bovendien nog een aftakking van de Selketalbahn, waardoor er eigenlijk drie lijnen in het dorp bij elkaar komen. Bovendien heeft de lijn in Stiege ook nog een keerlus, de kleinste op een openbare spoorlijn in Europa. Dit spoor is een attractie die spoorvrienden van heinde en verre aantrekt.

Vakantie vieren in Stiege is ook gezonde activiteiten verrichten. Dat kan variëren van roeien en waterfietsen op het meer, wandelen op de vele wandelpaden, waaronder een geschiedenis- en een natuurleerpad, en natuurlijk joggingparcoursen van verschillende moeilijkheidsgraden. Verder biedt Stiege aan zijn bezoekers een barbecueplaats, een kegelbaan, verschillende sportvelden, een manege en een camping. ’s Winters kunnen de vakantiegangers in Stiege gebruik maken van de vele langlaufloipen, de natuurijsbaan en de rodelbaan. Stiege heeft een ruim aanbod aan vakantiehuisjes, hotels en pensions.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven