Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Falkenstein

Hoog boven de stad Falkenstein, een plaats met zo’n 6000 inwoners in de Landkreis Harz, zetelt een middeleeuwse burcht met dezelfde naam. De ligging van de burcht zo hoog boven het dal van de Selke, was strategisch goed gekozen, want de regio was vele eeuwen een speelbal van allerhande conflicten. Falkenstein ligt tussen Ballenstedt en Aschersleben en is met de auto makkelijk te bereiken over de B 185.

Het ontstaan van de stad Falkenstein is nauw verbonden met de burcht. Op het terrein van de burcht werd, vermoedelijk in 1220, de eerste Saksenspiegel samengesteld. Dit boek is het oudste rechtsboek uit de Duitse geschiedenis. De huidige stad Falkenstein is ontstaan uit een fusie van Ermsleben en meerdere omliggende gemeenten. Door Falkenstein, dat aan de noordoostrand van de Harz ligt, voert ook de zogenoemde ‘Strasse der Romanik’, een vakantieroute met vele bezienswaardigheden op zijn pad. En uiteraard is daarbij de burcht het uiteindelijke doel. Deze werd tussen 1120 en 1180 gebouwd en hij bewaart tot op de dag van vandaag zijn middeleeuwse karakter. De burcht Falkenstein was door zijn ligging werkelijk een onneembare vesting. In burcht is een museum gevestigd waarin de bezoeker geïnformeerd wordt over de rijke geschiedenis van burcht en omgeving. Verder zijn er op de burcht een valkerij en een restaurant, waar u kunt genieten van een echte riddermaaltijd. Iedere zomer wordt er een minstreeltoernooi gehouden, waarbij zangers uit verschillende Europese landen, het tegen elkaar opnemen. Ook wandelaars zullen graag naar de burcht Falkenstein komen, omdat zich daar een stempelpost bevindt van de Wandelnadel, een langeafstandswandeling dwars door de Harz. In Falkenstein komen het dal van de Selke en het noordoostelijke Harzvoorland bij elkaar, wat schitterende natuurtaferelen oplevert. Een groot deel van Falkenstein is een beschermd landschap en herbergt de natuurgebieden Selketal, Friedrichshohenberg en Clusberg.

Behalve de burcht zijn er rond Falkenstein nog meer middeleeuwse restanten te vinden, zoals oude wallen, de plaats waar de burcht Wieserode heeft gestaan en de ruïne van de burcht Anhalt. Het beste kunt u deze getuigen uit vroeger tijden te voet over de wandelpaden of per fiets over de fietspaden bezoeken. Rond Falkenstein bevinden zich talloze kilometers wandel- en fietspaden. ’s Winters valt er voor de wintersporters ook veel te beleven in Falkenstein op de langlaufloipes en de rodelbanen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven