Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Aschersleben

Aschersleben is de oudste stad van het Duitse land Sachsen-Anhalt. Vanwege zijn ligging aan de noordoost rand van de Harz in het dal van de Eine wordt Aschersleben ook wel de ‘poort naar de Harz’ genoemd. Aschersleben wordt al in 753 voor het eerst genoemd, in het kader van een schenking aan Bonifatius, de bisschop die het jaar daarop bij Dokkum werd vermoord.

In de twaalfde eeuw maakte Albrecht de Beer Aschersleben tot het centrum van het latere vorstendom Anhalt. Zeldzaam voor Duitse steden zijn de vrijwel intacte wallen en de goed bewaard gebleven oude binnenstad die beide uit de middeleeuwen stammen. Door zijn gunstige ligging in de regenschaduw van de Harz heeft Ascherleben een heel prettig klimaat en mede daardoor is het het centrum van de teelt van het kruid marjolein. Of u nu komt voor de spectaculaire natuur van de Harz, of omdat wilt genieten van kunst en cultuur, Ascherleben biedt aan iedere toerist een rijk scala aan afwisselende en spannende mogelijkheden. In 2010 werd in Aschersleben de Landesgartenschau – een soort Floriade – gehouden. Daarvoor zijn een aantal parken en tuinen opgeknapt en nieuwe aangelegd. In dit project met het thema ‘Droomtuinen’ wordt de historie met de moderne tijd verbonden. Hiertoe behoren de Wandelring, de Herrenbreite, het Bestehornpark, het Rosarium, het Stadspark en het Terras aan de Eine.

Onder verschillende motto’s kunt u als bezoeker van Ascherleben genieten van allerhande verrassingen. Zo valt onder het motto ‘Kunst in de stad’ de eerste “drive through”-galerie van Duitsland, waar u met de auto langs de kunstwerken kunt rijden. Het museum van Ascherleben biedt een permanente tentoonstelling van de kunst van de in 1930 in Aschersleben geboren kunstenaar Klaus Moritz. Verder kunt u in Aschersleben een in brons gegoten globe, een plastiek van de in Aschersleben geboren Duitse geleerde Adam Olearius, en een wereldklok, bewonderen. Ook een bezoek aan de dierentuin van Aschersleben met zijn zeldzame witte tijgers, is zeer de moeite waard. Met kinderen is ook het Kriminalpanoptikum, een museum over de geschiedenis van de misdaad, een aanrader. De geschiedenis van de stad komt uitgebreid aan de orde in het Städtische Museum. Ten slotte komen liefhebbers van muziek komen in Aschersleben uitgebreid aan hun trekken.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven