Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Het klimaat in de Harz

Het weer

Het Harzgebergte heeft een gematigd klimaat met koude winters en doorsnee zomers. De invloeden vanaf zee maar ook vanaf het land zijn klimatologisch gezien gedurende het hele jaar merkbaar. In de Harz valt jaarlijks gemiddeld 1400 mm neerslag verdeeld over ongeveer 200 regendagen. Met name in de zomermaanden valt er behoorlijk regen.
Met 10 regendagen per maand valt er in de zomer de meeste neerslag. Deze zomerse buien zijn vaak kort maar krachtig. In de winter is er 80 dagen kans op neerslag, vaak in de vorm van sneeuw. Hierdoor is de Harz in de wintermaanden een leuke wintersport bestemming.

De vele regen is een goede bodem voor de aanwas van zure veengronden en turfrijke heidegebieden. Deze dienen als reservoirs voor het gevallen regenwater. Deze grote waterhoeveelheden vormen de bron voor de rivieren als de Bode, Ecker, Radau, Oker, Söse, Sieber en Oder die ontspringen in de Harz. De Harz fungeert namelijk als belangrijk drinkwater winningsgebied voor onder meer grote steden als Bremen en Halle.
De temperaturen in de Harz zijn enigszins vergelijkbaar met die in Nederland. Met een temperatuur van min 1 tot min 6 graden onder nul is januari de koudste maand. In de zomer is juli de warmste maand met gemiddelden van zeventien tot twintig graden. De gemiddelde jaartemperatuur is 7,5 graden. De Harz kent circa 1500 zonuren per jaar. In de zomer zijn er doorgaans 7 zonuren per dag. Tijdens de herfst en in de winter staan de dalen vaak onder de mist terwijl de hogere toppen genieten in de zon. Dit levert vaak prachtige beelden op.

De in het oosten gelegen Unterharz kent een wat milder klimaat. Door de hogere bergen die er voor liggen ligt het in de regenschaduw en is het er daardoor droger en zonniger. Door de combinatie van relatief veel zon en weinig regen kent het klimaat hier een lage luchtvochtigheid. Dit staat bekend om de heilzame werking bij gezondheidsklachten aan de luchtwegen zoals astma en longaandoeningen. In deze regio zijn vele kuuroorden en sanatoria te vinden.

TIP: De temperatuur wil ook zomers nog wel eens plotsklaps en sterk dalen. Het is dus raadzaam om een warme trui mee te nemen als u een wandeling maakt of de berg op gaat.

>> Steden en dorpen in de Harz