Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Treseburg

Treseburg is met slechts 100 inwoners een deel van de gemeente Thale. Het gehucht ligt op een van de mooiste plekjes in de Harz, midden in het dal van de Bode. Treseburg is met de auto te bereiken over de B 81. Het dorp dankt zijn naam aan de burcht Treseburg, die in 965 werd gebouwd. Van deze burcht resteren nadat hij in de Duitse Boerenoorlog (1542-1525) werd verwoest, slechts nog wat muurresten.

Het plaatsje Treseburg zelf ontstond in 1777 als gevolg van de ijzer- en kopermijnbouw. Treseburg was lange tijd enkel te voet te bereiken, pas na 1850 kreeg het verbinding met de buitenwereld via een weg. Rond 1900 was Treseburg al uitgegroeid tot een van de meest geliefde kuuroorden in de Harz. Het smalle Bodedal dwingt tot soms onconventionele verkeersoplossingen. Zo is bijvoorbeeld een deel van Treseburg slechts via een doorwaardbare plaats in de Bode te bereiken. Overigens een geliefde plek voor de romantiek zoekende Harztoeristen. Treseburg heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden door het Bodedal en de weelderige bossen van de Oberharz. Dwars door het natuurbeschermingsgebied van het Bodedal, loopt een tien kilometer lang pad tot aan Thale en de grote granieten rots de Rosstrappe. Dit traject is een van de mooiste in een Duits rivierdal. Het Bodedal is hier zo smal dat er zelfs soms geen plek was voor een pad. Dit is dan ook hier en daar met behulp van dynamiet in de rotsen aangelegd. Gelukkig is het plan voor een stuwdam uiteindelijk niet doorgegaan. Vanuit Treseburg kan ook de heksendansplaats die hoog boven het Bodedal ligt, te voet bereikt worden.

Voor de kuurgasten in de verschillende kuuroorden van Treseburg staan in totaal twaalf speciale kuurwandelpaden ter beschikking van verschillende moeilijkheidsgraden. Verder zijn er massage- en magneetbehandelingen en sauna’s voor de vakantiegangers. In de eerbiedwaardige oude houten kerk uit 1877 bevindt zich ook een historiekamer die informeert over de geschiedenis van Treseburg. In het klokkenmuseum van Treseburg vindt u een verzameling van meer dan 500 klokken.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven